Autor: onogost.me
Foto: Udruženje "Korina"
16:51
28.11.2020.

Opština Nikšić i „StrayCoCo“ partnerski u rješvanju problema pasa lutalica

„StrayCoCo“ , švajcarska fondacija koja se bavi zaštitom dobrobiti životinja, donirala je opštini Nikšić 24.000 eura za unapređenje uslova u nikšićkom skloništu za napuštene životinje.


„Saradnja sa „StrayCoCo“ će se nastaviti i u narednom periodu, kao i sa drugim međunarodnim institucijama i fondacijama koje će kroz tehničku i finansijsku podršku pomoći u rješavanju problema napuštenih pasa u Nikšiću. Opredjeljenje Opštine Nikšić je dijalog i uspostavljanje zajedničke saradnje lokalnih nadležnih institucija, NVO sektora uz učešće svih zainteresovanih građana. To je jedini način da problem napuštenih pasa u našem gradu rješimo“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da pristup, gdje je kritika jedina vizija rješenja problema, nije odgovor na ovo i sva druga pitanja, već, kako zaključuju, konkretne aktivnosti koje se već preduzimaju i koje će se nastaviti u narednom periodu.

„U tom pravcu preduzete su aktivnosti u cilju preuzimanja odgovornosti upravljanja skloništem za napuštene životinje u Nikšiću od strane „Kominalnog preduzeća“ D.O.O, kao i donošenje potrebnih skupšinskih odluka lokalnog parlamenta. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore formirala Savjet za zaštitu životinja, uz učešće predstavnika NVO sektora. Savjet je od početka sa posebnom pažnjom pristupio rješavanju prolema populacije pasa lutalica, koji je bio izražen u svim opštinama uključujući i opštinu Nikšić. Od stane Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane preduzete su konkretne aktivnosti: uspostavljena je jedinstvena baza za identifikaciju i registraciju pasa, obezbjeđena su sredstva za čipovanje pasa i vakcinaciju protiv bjesnila, uz participaciju vlasnika od simboličnih 2 eura Do sada je u bazu unešeno više od 20.000 pasa, koji imaju poznatog vlasnika i koji su vakcinisani protiv bjesnila“, navodi se u saopštenju.

Iz lokalne uprave podsjećaju da Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane svake godine obezbjeđuju sredstva za finansiranje NVO koje se bave zaštitom dobrobiti životinja u cilju unapređenja uslova u skloništima za životinje i podizanja svijesti javnosti o neophodnosti odgovornog držanja kućnih ljubimaca. Kroz te projekte je u prethodne 3 godine oko 400.000 eura  investirano u unapređenju uslova skloništa za napuštene životinje, edukaciju, podizanje svijesti o odgovornom vlasništvu.

„Kroz međunarodne projekte OIE i EK finansirane su i sprovedene dvije kamapanje podizanja svijesti: „Budi moj heroj“ i „Drug iz snova, a bez krova“, kojima je promovisano odgovorno vlasništvo, kao i važnost čipovanja pasa. U cilju ubrzavanja rješavanja problema kontole populacije napuštenih pasa u Nikšiću, a zbog neophodnosti uključivanja svih aktera društva, već od naredne nedelje, predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, otpočeće neophodne razgovore“, stoji u saopštenju uz osvrt da je dodatni podsticaj za preduzimanje konkretnih aktivnosti Simović  prepoznao u brojnim porukama građana Nikšića o potrebi rješavanja ovog pitanja, kao i činjenici da je Opština Nikšić u pojedinim godinama  izdvajala i blizu 300.000 eura za naknade zbog ujeda pasa.

„Dakle, pristup u rješavanju i ovog problema, ponavljamo biće dijalog i partnerstvo svih aktera na dobrobit građana Nikšića. Važno je razumjeti da rješavanje ovog problema traži vrijeme i promjenu navika, ali važno je krenuti“, poručuju iz gradske uprave.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:46
  26.1.2021.

  Nikšićanin Nebojša Kasalica objavio je na Facebook-u da su mu vraćeni lap top i telefon koji su mu prije dva dana zaplijenjeni prije radi eventualnog vještačenja i utvrđivanja tragova krivičnog djela, te da je oslobođen sumnji za crtanje karikature ministarke Vesne Bratić.

 • 16:20
  26.1.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži,  bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:02
  26.1.2021.

  Opština Nikšić biće partner za izgradnju novih 200 stanova za nikšićke penzionere, najavio je prvi čovjek Opštine, Milutin Simović.

 • 14:33
  26.1.2021.

  Od početka pandemije bez posla ostalo je oko 6.000 žena u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Crne Gore Branke Bošnjak i direktorice Centra za ženska prava (CŽP) Maje Raičević, koje su istakle da je epidemija koronavirusa dovela do porasta nasilja nad ženama u uslovima zabrane izlaska i kretanja, kao rizičnog ambijenta.