Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
15:06
12.11.2019.

„Online inkubator“ prilika za online zaposlenje

Panel diskusija "Online inkubator" okupila je danas predstavnike institucija koje pružaju podršku mladima da pokrenu sopstveni biznis, a sve u okviru projekta „Klik do posla“, koji realizuje nevladina organizacija (NVO) „Biznis Centar“.


Izvršni direktor pomenute NVO, Darko Žugić kazao je da je cilj sve informacije o poslovnim angažmanima objediniti online kako bi konstantno bile dostupne svim građanima.

„Projekat „Klik do posla“ pruža mladima podršku, ne samo u logistici, pomažemo u promociji njihovih ideja i pružamo konsultacije. Upravo kroz konsultacije upućujemo na dalju mogućnost razvoja njihove karijere. Ono što moramo razumijeti da većina mladih u Nikšiću nema iskustva i nema potrebnih preduzetničkih vještina i ne možemo očekivati odjednom da neko može da pokrene sopstveni biznis“, kazao je Žugić.

Iako je posao fleerancera danas sve popularniji u svijetu  i pruža brojne mogućnosti, navodi Žugić, mladi koji obavljaju svoju djelanost online,grafički dizajneri, statističari, 3D modeleri, prevodioci su upravo njihova ciljna grupa.

„Nama je cilj da im omogućimo taj prvi korak, da pripreme portfolio, da pripreme CV, da plasiraju svoju ideju putem platformi. Na taj način imaju pristup jednom globalnom tržištu, što je prvi korak da bi počeli svoju karijeru. Najteži je upravo taj prvi korak, veoma je teško danas dobiti podršku na platformama, zato je neophodno da imaju već izrađen portofolio i mi pokušavamo da im pomognemo da naprave te prve korake i da skupe određeno iskustvo“, navodi Žugić.

Kako je kazao postoji mogućnost da nakon što razviju posao, mogu da apliciraju za kredite za mala i srednja preduzeća.

„Imamo preko 40 prijavljenih lica i nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da im pomognemo da realizuju svoj biznis, ne samo da steknu zaposlenje online, nego da u suštini naprave svoj posao“, kazao je on.

Učešće na panel diskusiji uzeli su i predstavnici Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Maja Radoičić i Svetozar Bajović, kao i Milijana Kovač samostalna savjetnica u Sekretarijatu za investicije i projekte. Ispred Zavoda za zapošljavanje opštine Nikšić, govorile su Vera i Nataša Radulović. Predstavnica Direkcije za mala i srednja preduzeća bila je Jelena Obradović, dok su Vladimir Vukasojević i Đuro Kažić bili ispred Investiciono- razvojnog fonda Crne Gore.

Projekat "Klik do posla" implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa Opštinama Nikšić, Podgorica, Tivat, Kotor i Pljevlja.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije