Autor: onogost.me
Foto: Uprava policije
13:04
17.11.2019.

Od početka godine na crnogorskim drumovima poginula 41 osoba

Od početka godine na crnogorskim drumovima poginuo je 41 učesnik u saobraćaju, saopštili su danas iz Uprave policije, ističući da su u prethodnim godinama učinili značajne korake na poboljšanju stanja bezbjednosti saobraćaja.


Oni su povodom 17. novembra, Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ukazali da je krajem 90-ih godina, na godišnjem nivou evidentirano i do 180 poginulih učesnika u saobraćaju, da bi tokom 2000-tih taj broj bio sveden na oko 120.

“U prethodnih 10 godina prosječan broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je bio 60 na godišnjem nivou”, navode u Upravi policije i dodaju da to ipak nije nešto čime mogu i smiju biti zadovoljni i njihov stalni zadatak mora biti dalje unaprjeđenje stanja u toj oblasti.

“To namjeravamo postići na sljedeće načine: realizacijom mjera i aktivnosti predviđenih programom poboljšanja bezbjednosti drumskog saobraćaja za period 2020 – 2022, kao i realizacijom aktivnosti predviđenih Akcionim planom za realizaciju naprijed pomenutog programa; realizacijom aktivnosti predviđenih godišnjim planom rada Sektora policije opšte nadležnosti za 2020. godinu u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja; realizacijom Plana kampanja i medijskih nastupa za 2020. godinu; kroz preventivno i proaktivno djelovanje saobraćajne policije sa ciljem sprečavanja krivičnih djela i prekršaja iz oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja”, najavljuju oni.

Kako dodaju, stanje će unaprjeđivati i kroz povećanje stepena zaštite i pružanje pomoći rizičnim grupama, za vrijeme njihovog učešća u saobraćaju, sa težištem na motocikliste, pješake i bicikliste, kao i djecu, starije i osobe sa invaliditetom, kao i pojačanim kontrolama saobraćaja na nacionalnom nivou, kada su u pitanju saobraćajni prekršaji u vezi sa prekoračenjem brzine, upotrebom alkohola i droga, korišćenjem sigurnosnih pojaseva, upotrebom mobilnog telefona u toku vožnje, tehničkom ispravnošću vozila…

Policija će pojačanim preventivno – edukativnim aktivnostima, sa težištem na školskoj populaciji, davati značajan doprinos u podizanju svijesti i sticanju novih znanja u vezi sa bezbjednošću saobraćaja kako kod mladih, tako i kod odraslih.

“Koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da odgovornim odnosnom prvenstveno prema sebi, svojoj porodici i prijateljima doprinesu ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na našim putevima”, poručili su iz Uprave policije.

 

Ostale vijesti iz kategorije