Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:12
7.12.2017.

Očišćeno napušteno imanje u Ulici Peka Pavlovića

Opština Nikšić danas je organizovala čišćenje napuštenog imanja u Ulici Peka Pavlovića gdje se godinama odlaže smeće, otpad i uginule životinje. O imanju je naš portal pisao potom kada smo saznali da krije nesvakidašnju životnu sudbinu i nevjerovatan gest njegove vlasnice, Vidosave Jelić, koja je oženila muža zbog potomstva. 


Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Nebojša Adžić, kazao je da je današnja aktivnost rezultat dogovora sa vlasnicima kojih ima preko 20, te da je ovo mjesto predstavljalo  veliki ekološki problem.

“To je sa jedne strane bio i interes opštine i prihvatila je tu obavezu na sebe, iako je zakonska obaveza vlasnika da urade čišćenje. Ipak, tu je specifična situacija jer ima toliko vlasnika, tako da smo napravili mali iskorak, ispoštovali smo i Neneziće, stanovnike ulice, ali i prolaznike, jer je posjed zaista predstavljao opasnost za bezbjednost i ekološki problem. Čišćenje je organizovala opština. U objektima su spavale lutalice, a pored toga predstavljalo je i ekološki problem jer svi znamo da su tu bile velike količine smeća“, istakao je on podsjetivši da se ovo mjesto ipak nalazi u strogom centru grada blizu bolnice, te da je, imajući u vidu sve to, opstina odlučila da napravi izuzetak i rješi taj problem zbog opšteg dobra iako je privatno vlasništvo, naravno, uz saglasnost svih vlasnika.

Čišćenjem su zadovoljni i vlasnici, pa je tako Momir Nenezić kazao da je konačno riješen jedan veliki problem.

„Ovo je trebalo davno da se uradi. Ovim ćemo uspjeti da rješimo dugogodišnje probleme. Nadam se da će i građani imati razumjevanja i da tu više neće odlagati smeće“, rekao je on.

Branimiru Neneziću takođe je drago zbog današnje akcije.

„ Mi smo odavno tražili da se ovo očisti jer je zaista predstavljalo opasnost po bezbjednost i narušavalo je naš život“, kazao je on.

Problem sa napuštenim imanjem, koje je nakon smrti vlasnice Vidosave Jelić podijeljeno na više od 20 nasljednika, mještani su  pokušavali da riješe godinama.

Lokalna uprava nije mogla da se umiješa jer se radi o privatnom vlasništvu, ali je ipak, prije oko dvije godine pokušala da ga očisti i zaštiti od daljeg odlaganja smeća, ali pred samo izvršenje jedan od vlasnika Kostadin Đukanović vratio je mašine pod izgovorom da će mu uništiti voćnjak. Mala oronula baraka na imanju imala je čak i privremene stanare, tročlanu romsku porodicu iz Peći, koja je odbijala da napusti imanje i prijetila da će sve zapaliti, ukoliko im se neko približi. Međutim, čini se da je današnjim dogovorom, ipak, problem riješen.

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:33
  23.10.2018.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća uglavnom po suvim putevima a izuzetak su neke dionice na sjeveru, gdje ima slabe kiše, zbog čega se savjetuje oprezna vožnja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 08:15
  23.10.2018.

  Velika količina otpada kod kanala u Kličevu, u blizini prvog tunela kroz koji prolazi voz za Podgoricu, slika je koju je čitalac našeg portala zabilježio svojom kamerom prethodnih dana.

 • 07:35
  23.10.2018.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:24
  22.10.2018.

  Vožnja u alkoholisanom stanju sve je učestalija na crnogorskim drumovima. U prilog govore i podaci da je za tri mjeseca tokom ljetnje turističke sezone policija procesuirala 3.809 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola.