Autor: onogost.me
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
13:28
29.11.2021.

Obilježili godišnjicu formiranja NOP odreda

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić danas su na Vidrovanu, polaganjem cvijeća na spomenik nikšićkom NOP obilježili 80. godišnjicu od njegovog formiranja.

 


Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Bato Mirjačić, podsjetio je prisutne da je današnji dan sve do 2002. godine u Crnoj Gori obilježavan kao Dan republike.

"To je bio najveći praznik socijalističke Jugoslavije, jer na taj dan 29. novembra 1943. godine u Jajcu donesena je odluka o formiranju Federativne Narodne Republike Jugoslavije, kao zajednice ravnopravnih Naroda i narodnosti. Tada je ukinuta monarhija i postavljeni su temelji prve multinacionalne, multikonfesionalne, multijezičke  radničke socijalističke države na ovim prostorima. Partizanski pokret je u herojskoj borbi uspio da pobijedi sve reakcionarne snage: četnike, ustaše, nemačke i italijanske fašiste i stvori državu čime je ostvario viševjekovni san južnoslovenskih naroda da žive zajedno kao slobodni i ravnopravni.”

Ulogom i doprinosom koji je Crna Gora dala u slamanju fašizma, kako je kazao, uvijek će se ponositi.

 “To nam je priznao i sav napredni svijet i isticao naš herojski slobodarski duh na kome su nam zavidjeli mnogo veći i brojniji narodi. A evo danas poslije toliko godina i u antifašistčkoj i slobodarskoj Crnoj Gori pojavljuju se  pomračeni umovi koji krivotvore istoriju i nazivaju zločincima one koji su izvojevali veličanstvenu pobjedu, a zločince i izdajice hoće da pretvore u oslobodioce. Izgleda da je to sudba koje se evo vjekovima ne možemo osloboditi, da radimo u korist vlastite štete a za tuđe interese”, naveo je Mirjačić.

Milorad Rade Drašković u svom obraćanju je istakao da je glavni razlog zbog čega su se i okupili, jer je, kako je kazao, prije 80 godina – 29. novembra 1941. godine u Gornjem Polju formiran nikšićki Narodnooslobodilački partizanski odred.

“Nastao je razdvajanjem durmitorskog NOP odreda na nikšićki i durmitorski NOP odred. U nikšićki NOP odred su ušle partizanske jedinice sa teritorije nikšićkog i hercegnovskog sreza. Za prvog konandanta odreda imenovan je Sava Kovačević, a za političkog komesara Milinko Đurović. Nikšićki NOP odred je u toku NOR-a odigrao veoma važnu ulogu i dao ogroman doprinos u oslobođenu zemlje. Iz nikšićkog NOP odreda poginulo je preko 1.300 boraca, a 39 njih je proglašeno za narodne heroje”, kazao je Drašković.

On je naveo da je gornjepolsjki kraj više puta u toku NOR-a bio jedina slobodna teritorija na prostoru nikšićkog sreza.

“Doprinos ovoga kraja pobjedi nad fašizmom je nemjerljiv, a to najbolje pokazuju žrtve koje je ovaj kraj imao u NOR-u: poginulo je 166 boraca, bilo je 227 žrtava fašističkog terora od čega 113 žena i 41 dijete. Ovaj kraj je dao i tri narodna heroja i 56 nosilaca “Partizanske spomenice””, istakao je Drašković.

 

                                                 

 

 

 

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:44
  24.1.2022.

  Službenici Uprave policije su na teritoriji Crne Gore sproveli akciju „Alkohol“ i za dva dana trajanja ove nacionalne akcije sankcionisali 62 vozača od kojih je 27 lišeno slobode, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 12:28
  24.1.2022.

  Službenici Uprave policije u Nikšiću u kontinuitetu realizuju pojačane planske aktivnosti usmjerene na pronalazak vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija u ilegalnom posjedu kod građana.

 • 11:36
  24.1.2022.

  Čitateljka našeg portala javila nam se sa informacijom da je u naselju Kličevo nestao pas rase maltezer.

 • 09:07
  24.1.2022.

  Na jugu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, dok na sjeveru ima snijega i poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).