Autor: onogost.me
Foto: Institucija Ombudsmana
12:04
23.1.2022.

Novinari u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo bi da budu uporište građanskog društva

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore čestitao je Dan novinara Crne Gore, u nadi da će ova godina donijeti osjetno unaprjeđenje medijskih sloboda i radno-pravnog statusa medijskih djelatnika.


U saopštenju iz Institucije Ombudsmana navodi se da iz godine u godinu na ovaj dan relevantni subjekti, na čelu sa sindikatom, ukazuju na sve probleme. Takođe, u saopštenju se podsjeća da su medijske slobode jedna od oblasti u kojoj Crna Gora sporo napreduje u dostizanju demokratskih standarda u evropskim integracijama.

"Tome ponajviše doprinosi i dalje zabrinjavajuće veliki broj napada i različitih vrsti pritisaka na novinare, kakvih je itekako bilo tokom prethodne godine. Nažalost, upravo ovih dana svjedočili smo još jednoj situaciji ugrožavanja osnovnih sloboda- izvještavanja sa javnog skupa, što uvijek mora podrazumijevati efikasnu reakciju nadležnih organa u odbrani temeljnih novinarskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju.

Događaji u prvim sedmicama ove godine, navode, nagovještavaju moguće burne političko-društvene procese, što će značiti dosta posla za medije ali zasigurno i nove izazove u obavljanju zadataka u takvoj atmosferi.

"Novinari u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo bi da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela. Upravo kao što skoro pune dvije godine uspijevate da hrabro i profesionalno odgovorite na okolnosti koje je stvorila pandemija Covid19", dodaje se u saopštenju.

Najveća snaga medija, ističu u saoštenju, svake pojedinačne redakcije i novinara upravo je misija i zadatak koji imaju u biti svog posla, da svojim integritetom, profesionalnom etikom, nepristrašnoću i objektivnošću brane svoj ugled i poziciju u društvu.

"To posebno u opštoj poplavi neprikladnog govora i komentara, govora koji podstiče diskriminaciju i mržnju, lažne vijesti u javnom prostoru Crne Gore, a posebno na društvenim mrežama. Pozdravlljamo dodatan angažman na daljem poboljšanju zakonodavnih rješenja u oblasti medija i posebno nedavne izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade na novinare. Na kraju ističemo veliki doprinos medija u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore, koji su nebrojeno puta uticali da se pojedinačni ali i problemi sistemskog karaktera efikasnije riješe i osvijetle", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:30
  24.5.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:47
  24.5.2022.

  Štafeta mladosti krenula je danas sa nikšićkog Trga slobode koju će sjutra, na nekadašnji Dan mladosti, položiti na Titov grob, u Beogradu. 

 • 14:44
  24.5.2022.

  Elektronski upis djece u javne predškolske ustanove za školsku 2022/23. godinu vršiće se putem portala www.upisi.edu.me od 25. maja do 15. juna.

   

 • 08:20
  24.5.2022.

  Svi koji su učestvovali u skandalu na utakmici Ibar-OFK Nikšić u Rožajama moraju odgovarati i biti adekvatno sankcionisani, kazao je ministar sporta i Mladih Vasilije Lalošević. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”, saopštio da ne bi licitirao motivima incidenta, te da nema informaciju da li su zakazali organizatori utakmice.