Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
14:02
19.10.2019.

Nova akcija čišćenja vodotoka: Uklonjen otpad iz rijeke Tare

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa organizovanjem akcija čišćenja vodotoka od raznih vrsta otpada koji na obale i u korita rijeka bacaju nesavjesni pojedinci.


Nakon uspješno završene akcije čišćenja rijeke Tare sa Rudnicom u Mojkovcu, zatim akcije na rijeci Lim u Bijelom Polju, danas je realizovana akcija čišćenja rijeke Tare na području opštine Kolašin. Taru su čistili pedstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa opštinom Kolašin, Savezom sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore i NVO „Green Home“.

Akcije čišćenja vodotoka podržane su kroz drugi javni poziv Ministarstva poljoprivrede za Program malih grantova u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“. Sprovode se u saradnji sa lokalnim samoupravama, civilnim sektorom, sportsko – ribolovnim klubovima. Cilje je ne samo da se ukloni otpad iz rijeka i urede obale, već da se aktivnostima na terenu podstakne i promoviše odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Učesnici akcije identifikovali su i uklonili divlje deponije na desnoj obali Tare u opštini Kolašin.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović pozdravio je akciju čišćenja Tare, ističući značaj ove rijeke za razvoj kolašinske opštine.

„Kolašin je prepoznatljiv turistički centar Crne Gore, ali isto tako smatramo da zaslužujemo da budemo prepoznati i kao vrijedan ekološki centar u našoj zemlji. Vjerujemo da će turizam i ekologija biti razlozi da se dolazi u Kolašin. U svim tim planovima, naš veliki oslonac je i rijeka Tara koja nas je danas okupila“, kazao je Bulatović.

Podsjećajući da je Kolašin prvi grad koji je dobio titulu „Grad na Tari“, on je istakao da lokalna samouprava čini sve da Tara suštinski bude povezana sa Kolašinom, njegovim stanovnicima, ali i posjetiocima. Naveo je da se u tom pravcu radi adekvatna planska dokumentacija, da je izgrađeno šetalište pored rijeke, da se uređuje sportsku zona, te da će i buduće aktivnosti biti okrenute Tari.

„Uslov svega toga je da Tara i dalje bude – suza Kolašina, Crne Gore i Evrope. I ova akcija je dio tih nastojanja i želim da se zahvalim svim našim partnerima koji su prepoznali da je čista Tara, obaveza svih nas“, poručio je Bulatović.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević je istakao da su akcije ćišćenja vodotoka značajan doprinos zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine i podizanju svijesti svih društvenih subjekata i pojedinaca. Posebno je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ove aktivnosti sprovode zajednički sa opštinama i civilnim sektoromi građanima, što predstavlja posebnu poruku i potvrdu da je očuvanje životne sredine obaveza svih nas i da jedino zajedno možemo sačuvati prirodne resurse.

„Do sada smo realizovali tri uspješne akcije i istim intezitetom nastavljamo sa daljim aktivnostima“, kazao je Blagojević.

„Green Home“ prema riječima direktorice ove NVO Nataše Kovačević, radi na identifikaciji hidromorfoloških pritisaka na Tari, za koje će se predložiti kratkoročne i dugoročne mjere lokalnim samoupravama, korisnicima i upravljačima, predstavljene u Akcionom planu za revitalizaciju vodotoka Tare. Riječ je o projektukoji je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede kroz Program malih grantova, u okviru kojeg se kao jedna od aktivnosti sprovode i akcije čišćenja vodotoka. Sa implementacijom definisanih mjera, kako je kazala, trebalo bi da se započne u martu 2020. godine.

Green Home projekat sprovodi zajedno sa Savezom sportsko – ribolovnih klubova Crne Gore. Predsjednik Saveza Omar Bašić kazao je da u okviru projekta rade na zaštiti  i unapređenju autohtonog ribljeg fonda, kroz jačanje kapaciteta korisnika ribljeg fonda na Tari, odnosno ribolovnih klubova “Tara i Morača” iz Kolašina i “Tara” iz Mojkovca.  Prema riječima Bašića, značaj akcija čišćenja vodotoka je u jačanju svijesti zajednice za potrebom očuvanja čistih voda i ribljeg fonda, posebno u cilju  razvoja sportskog ribolova i ribolovnog turizma.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:06
  22.11.2019.

  Novčane kazne za nepoštovanje nacionalnih simbola za pravna lica iznosiće od 500 do 20 hiljada eura, za preduzetnike od 150 do šest hiljada, a za fizička lica od 30 do dvije hiljade eura.

 • 15:11
  22.11.2019.

  U prostorijama Gimnazije "Stojan Cerović" u Nikšiću, u ponedjeljak, 25. novembra, sa početkom u 11h biće održano opštinsko takmičenje iz Kviza "Crna gora i njena sloboda" za ekipe učenika osnovnih i srednjih škola iz Nikšića.
   

 • 10:04
  22.11.2019.

  Od početka godine u Crnoj Gori je registrovano više od 7.200 migranta, koji su se registrovali i svoj put nastavili dalje prema zemljama Evropske unije (EU), kazala je šefica kancelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković.

 • 07:54
  22.11.2019.

  Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770 pregleda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdale prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 33.900 eura.