Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
17:03
29.10.2020.

NKT: Epidemiološke mjere dale rezultate, to je rezultat i građana koji su ih se odgovornije pridržavali

Drugi talas pandemije koronavirusa već danima bilježi neslavne rekorde širom svijeta. U cijeloj Evropi situacija je veoma složena, saopšteno je iz NKT-a.


Mnoge zemlje preduzele su najrestriktivnije mjere jer su zdravstveni sistemi na granici pucanja.

"Upozorenja stižu sa najviših adresa. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge u intervjuu CNN-u upozorio je na predviđanja SZO da dugoročno popuštanje mjera može povećati dnevnu smrtnost do 4-5 puta do januara 2021. u odnosu na onu koju smo imali u aprilu", navode iz NKT-a.

„Isti modeli pokazuju da jednostavne mjere poput dosljednije upotrebe maski i strogog upravljanja skupovima u javnim i privatnim prostorima mogu spasiti stotine hiljada života“ – rekao je Kluge.

Direktor Kluge ponovio je više puta iznijeti stav da „pandemija ne mijenja svoj smjer, nego to radimo mi”.

"Naš zdravstveni sistem je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva.
U ovom trenutku popunjenost naših zdravstvenih kapaciteta je oko 30 odsto. To nam pokazuje da su epidemiološke mjere koje su preduzete u posljednjih nedjelja u pojedinim opštinama dale rezultate. Rast broja inficiranih u Nikšiću i Beranama koji su bili najugroženiji višestruko je smanjen", ističu oni.

Pored zdravstvenog sistema i ostalih institucija uključenih u borbu sa virusom, svakako, to je, smatraju, rezultat građana koji su se odgovornije pridržavali propisanih mjera.

"Zbog toga, pozivamo građane da svi zajedno poštovanjem mjera damo doprinos suzbijanju pandemije i time spriječimo pooštravanje mjera koje pogađaju i građane i ekonomiju", poručili su oni.
 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:51
  28.11.2020.

  „StrayCoCo“ , švajcarska fondacija koja se bavi zaštitom dobrobiti životinja, donirala je opštini Nikšić 24.000 eura za unapređenje uslova u nikšićkom skloništu za napuštene životinje.

 • 15:30
  28.11.2020.

  Potrebni su sistematičniji i učinkovitiji pristupi kako bi se unaprijedio kvalitet života osoba sa invaliditetom (OSI), ali i povećala njihova društvena inkluzija od čega i samo društvo može imati velike koristi, neki su od zaključaka danas predstavljene studije „Dug put do jednakosti OSI“, koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) uradio u okviru projekta „Za jednakost OSI“, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 • 11:28
  28.11.2020.

  Mještani Mokre Njive od juče imaju problema sa strujom.

 • 10:10
  28.11.2020.

  Nakon što joj je prilikom jučerašnje posjete predsjedniku Opštine Nikšić, Milutinu Simoviću, obećano opštinsko zemljište za izgradnju štale Slavka Adžović nije krila sreću.