Autor: onogost.me
Foto: Milija Goranović
16:07
23.1.2020.

Nikšićanin novčano kažnjen zbog riječi upućenih Veljoviću

Nikšićki Centar bezbjednosti podnio je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milije Goranovića iz Nikšiča jer se navodno ponašao uvrijedljivo prema direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću.


„Što se dana 20.01.2020. godine oko 20.20 časova, dok se nalazio u Ulici 13. jul u Nikšiću, putem društvene mreže Facebook - preko koje je posledica i nastupila na javnom mjestu, ponašao uvrijedljivo prema direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću na način što je na svom profilu pod imenom „Goranović Milija“ postavio komentar: „ne prdnjavi prdnjavo ljudska...“ čime je počinio prekršaj iz člana 7 st 2 Zakona o javnom redu i miru“, stoji u zahtjevu.

Kao predlog dokaza navodi se „Službena zabilješka o lišenju slobode na ime Goranović Milija, fotokopija objave se Facebook-a sa profila Goranović Milija, potvrda o privremeno oduzetim predmetima na ime Goranović Milija, mobilni telefon marke Samsung S8+“...

Goranović, protiv kojeg je pokrenut postupak, za naš portal kazao je da je radi pomenutog djela kažnjen sa 500 eura, a telefon mu je vraćen.

„Smatram da nijesam ugrozio javni red i mir jednom rečenicom. Iziritiran trenutnom situacijom i stanjem u državi, to sam izjavio. Istakao bih, između ostalog, da su se pripadnici nikšićkog MUP-a krajnje korektno ponijeli prema meni, kao i zastupnica njihova Milica Musović“, istakao je on.

Advokat Milan Vojinović za naš portal kaže da u ovom slučaju nema elemenata prekršaja.

„Radi se o javnoj ličnosti, koja time što je javna ličnost mora da trpi takve usmene „napade“. Mora da ima veći nivo tolerancije nego mi, obični građani. Kod nas nema krivičnog djela učinjenog govorom, putem društvenih mreža. Nema tu elemenata krivičnog djela, niti prekršaja“, jasan je on.

A šta kaže Zakon o Javnom redu i miru, te član Zakona na osnovu kojeg je Goranović kažnjen. 

Član 7.

Ko na javnom mjestu vrijeđa drugog ili se drsko ponaša, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 100 eura do 400 eura ili kaznom zatvora do 30 dana. Ko na javnom mjestu grubo vrijeđa drugog ili se na drugi način ponaša naročito drsko, bestidno ili uvrjedljivo, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 250 eura do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

U Članu 47 Ustava Crne Gore navodi se da:

„Svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način.

Pravo na slobodu izražavanja može se ograničiti samo pravom drugoga na dostojanstvo, ugled i čast i ako se ugrožava javni moral ili bezbjednost Crne Gore“.

Sloboda govora jedan je od temelja demokratije u SAD-u. Prvim amandmanom američkog Ustava  garantuje se apsolutna slobodu govora osim ako se njime ljudi neposredno podstiču na kršenje zakona.

 

Ostale vijesti iz kategorije