Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
14:30
7.4.2020.

Nikšićanin iz Norveške o koroni: Najvažnija preporuka distanca, država će preuzeti brigu za radnike

Veliki broj naših sugrađana situacija sa koronavirusom zatekla je u inostranstvu. Jedan od njih je i Boško Janjušević, građevinski inženjer koji više od pet godina radi, i sa porodicom živi u Norveškoj.


Koronavirus je u ovu skandinavsku zemlju zvanično stigao početkom prošlog mjeseca, a do sada je zaraženo preko 5.000 osoba. Kao i u ostalim državama Evrope, i u Norveškoj su postepeno uvođene mjere zabrane, u cilju ograničavanja širenja zaraze.

“Institut za javno zdravlje, Direkcija za zdravstvo i Vlada Norveške su odmah sa pojavom prvih slučajeva osoba zarazenih virusom, donijeli jasne preporuke i odlučne mjere. Vrtići i škole su odmah zatvoreni, osim za djecu medicinskih radnika. Zabranjena su sva veća okupljanja, koncerti, kao i utakmice. Kao jedna od glavnih preporuka koja je donesena jeste obaveza da firme omoguće rad od kuće svim zaposlenima koji svoje obaveze mogu obavljati na taj način. Tom preporukom se drastično umanjilo korišćenje javnog gradskog prevoza. Time je ispoštovana jedna od najvažnijih preporuka – održavanje odstojanja od dva metra između građana. Ogromna većina Norvežana planirala je da uskršnje praznike tradicionalno provede u vikendicama na planini, ali vlast to nije dozvolila sa preporukom da svi građani moraju biti u blizini gradova i samim tim blizu najvećih medicinskih centara”, navodi Janjušević.

Norveška je jedna od najrazvijenih zemalja Evrope i svijeta, koja ima veoma organizovan i razvijen zdravstveni sistem, kao i jako uređen socijalni program. Uprkos tome, najvaljeno je da Norvešku neće zaobici ekonomske posljedice koje prijete i ostatku svijeta.

“Firme su započele da dio zaposlenih šalju na neplaćene ili djelimično plaćene odmore, ali brigu o njima svakako kroz osmišljen socijalni program će preuzeti država, tako da zaposleni u Norveškoj osjećaju veliku sigurnost. Ipak, svi se plaše budućnosti i eventualne jače recesije koja se sada čini neizbježna. Neizvjesnost najviše pogađa tek svršene studente, koji su u ovim mjesecima trebali da počnu sa radom”, navodi naš sugrađanin.

Ne treba zaboraviti da je sada osnovno biti odgovoran prema sebi i drugima i tako sačuvati zdravlje.

“Ja i moja porodica od prvog dana poštujemo preporuke i vrijeme provodimo kod kuće. Izlasci su rijetki, uglavnom kada je potrebno da se obavi kupovina za kuću. Dan ispunjavamo raznim aktivnostima u kući i za sada nam to ide od ruke. Trudimo se i da provedemo sat vremena dnevno napolju, u skladu sa preporukama institucija. U svakodnevnom smo kontaktu sa rodbinom u Crnoj Gori i Srbiji i vidim da je slično i tamo. Imali smo namjeru da dođemo u Nikšić krajem aprila, ali ova situacija je nažalost to odložila. Međutim, moramo svi biti stprljivi ukoliko želimo da nadmudrimo ovaj virus. Jedino oružje protiv njega je disciplina i poštovanje svih preporuka i mjera koje dolaze od nadležnih organa”, ističe Janjušević.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:31
  2.6.2020.

  Ministarstvo nauke Crne Gore treću godinu zaredom objavilo je konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori.

 • 11:27
  2.6.2020.

  Senat Univerziteta Crne Gore utvrdio je, na danas održanoj elektronskoj sjednici, prijedlog o broju studenata za upis u I godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/21. koji predviđa ukupno 3.486 mjesta i prijedlog o broju studenata za upis u I godinu novih dvogodišnjih master studija koji predviđa 1.995 mjesta.

 • 11:18
  2.6.2020.

  Želimo da Bog podari snage i utjehe porodicama nastradalih, povrijeđenima da se što prije oporave, a jednoga dana, ako budu mogli, i jedni i drugi da oproste, kazao je Srđan Lješković, advokat T.D, osumnjičene da je izazvala saobraćajnu nesreću na magistralnom putu Nikšić-Podgorica proteklog petka.

 • 10:20
  2.6.2020.

  U Crnoj Gori saobraća se po pretežno suvim putevima i uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i poštovanje pravila saobraćaja.