Autor:
Foto: Privatna arhiva
10:30
7.2.2017.

Nezaboravni dječji pjesnik: Godišnjica smrti Dragana Radulovića

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je Dragan Radulović.


Za generacije djece ostaće nezaboravni pjesnik njihovog odrastanja, a kritika mu je dala mjesto među čuvenim dječjim pjesnicima.

Pored poezije, Dragan se bavio novinarstvom pa će ostati upamćen i kao autor dokumentarnih emisija ''Mali veliki'', koje su nagrađivane na domaćim i međunarodnim fetivalima.

Bio je jedan od Nikšićana koji je uspio da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio i tako pronese slavu i grada u kome je rođen.

„Dragan Radulović je jedan od onih neimara književne riječi, koji su sjajan beočug u kulturu jednog naroda. Njegova književna riječ će ostati vrijedna i za dane koji dolaze. Otuda se za Dragana Radulovića može reći da je životom i djelom ostavio dubok trag u vremenu u kome je živio”, napisao je Milenko Ratković nekoliko dana nakon pjesnikove smrti.

Rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću. Umro je 7. februara 2002. u Podgorici. Pisao je poeziju za djecu, uređivao televizijske emisije za najmlađe, list „Slovo“, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu… Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Neke od njegovih zbirki poezije za najmlađe su: „Strmoglavi“, „Nijesmo odavde“, „Okrpljene cipelice“, „Planeta djeteta“, „Nemoj ovo nikom reći“, „Šta ćemo s nama“, „Krilati dječaci“, „Leptir na asfaltu“, „Hoću kući“, „E baš neću“, „Dječak sa zelenim krilima“…

Nagrađen je Zmajevom nagradom 1992. godine za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993 godine. Među brojnim priznanjima su i Nagrada ''18. Septembar'' - Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, Nagrada ''19. Decembar'' - Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine.

Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:16
  19.2.2019.

  Nikšić je grad koji je baštinio slobodno novinarstvo, slobodnu misao i koji je imao najbogatiju i najkvalitetniju dopisničku mrežu minulih decenija, poručeno je sa sinoćne svečanosti povodom obilježavanja 148 godina crnogorskog novinarstva.

 • 09:05
  19.2.2019.

  U Crnoj Goru jutros se saobraća po suvim putevima dok u višim predjelima ima poledice, a po kotlinama magla smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

 • 07:55
  19.2.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:48
  18.2.2019.

  Ministarstvo nauke u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori raspisalo je, kroz pretpristupnu podršku Crnoj Gori (IPA), Poziv za podnošenje inovativnih projektnih ideja u privrednom, akademskom i civilnom sektoru, koji naučno-istraživačkim institucijama, privredi i nevladinim organizacijama omogućuje dodjelu grantova  od 60.000 do 80.000 eura.