Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
10:11
18.5.2022.

Nastavnici društvene grupe predmeta tražiće ukidanje klasifikacionih perioda

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta podnijeće inicijativu na osnovu koje bi se izvršila izmjena člana 62 Zakona o obrazovanju i vaspitanju u kom se kaže da se vaspitno-obrazovni proces izvodi kroz četiri klasifikaciona perioda, tromjesječja, kazala je Stanka Vukčević iz ovog Udruženja.


Ona navodi da u Udruženju smatraju da je zbog interesa učenika bolje da se pređe na polugodište, jer svaki klasifikacioni period u prosjeku traje oko dva mjeseca.

"Sav septembar prođe u pripremi, upoznavanju sa profesorima, ekskurzije, cijeli septembar ode u neke sadržaje koji nisu nastavnog oblika. Tokom oktobra nije moguće iznijeti sve nastavne planove i provjeriti znanje učenika, to je činjenica. Takva je situacija i sa drugim klasifikacionim periodima. Nekada se vaspitno-obrazovni proces izvodio kroz dva polugodišta", rekla je Vukčević.

Navodi da se na ovaj način daje učenicima daje učenicima šansa, a nastavnici posle svih nastavnih sadržaja vrše provjeru znanja, ocjenjuju i na osnovu svih ocjena koje učenik stekne daje se zaključna ocjena na kraju polugodišta.

Radoje Zvicer iz Zavoda za školstvo kazao je da u Zavodu imaju razumijevanja za ove stavove i da za njih ima opravdanih razloga, ali da sve treba detaljno analizirati.

"To je dio obrazovne politike Ministarstva prosjvete. Mi ćemo dati svoj stav. Klasifikacioni periodi su uvedeni reformom školstva 2004. godine, po slovenačkom modelu. I kad se vraćamo u dublju prošlost i tad je bilo klasifikacionih perioda. Kad je prvo tromjesječje u pitanju teško je nekad procijeniti šta učenik može, zna i umije", rekao je Zvicer.

Ističe da je, kada se pogledaju ocjene reklo da je stanje dobro, ali da ocjene ne odražavaju realno stanje.

"Kada pogledamo prijemni na Medicinskom fakultetu, pa od 104 Lučonoše 94 ne prođe. Obrazovanje i škola nije izolovano ostrvo, koliko se u društvu cijeni obrazovanje tako se i učenici prema tome odnose", rekao je Zvicer.

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:53
  30.6.2022.

  Osolike muve koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju u Crnoj Gori, a pogotovo na području Nikšića, potpuno su bezopasni insekti, ističe specijalista biologije Miloš Džiknić.

 • 10:41
  30.6.2022.

  Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati 40 stepeni Celzijusove skale, najavio je meteorolog Branko Micev.

 • 09:00
  30.6.2022.

  Oglas za prijem 70 lica u službu u Vojsci Crne Gore u svojstvu vojnika i vojnikinja  po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 20. juna ove godine, odnosno 22. juna za upražnjena formacijska mjesta sa mjestom rada u Golubovcima, povučen je, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

 • 08:53
  30.6.2022.

  Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je jutros u 8.07h Bosnu i Hercegovinu, a potres se osjetio i u Crnoj Gori.