Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:30
12.1.2018.

Narodna nošnja kao lajt motiv u kreacijama Jelene Đukanović

Nikšićanima i široj publici poznata je kao modna kreatorka, Jelena Đukanović danas je direktorica JU „Muzeji i galerije“.


Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu - katedra tekstila, magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju - vajarski odsjek. Autor je kostima za 22 pozorišne predstave, sedam igranih filmova, tv drame, muzičke i reklamne spotove itd.

Naša sagovornica ističe da je svoju fascinaciju tradicionalnim tekstilom i tradicionalnim zanatstvom pretočila u 14 autorskih kolekcija koje su izlagane i prikazivane u zemlji i inostranstvu.

Lijepe uspomene vežu je za kraj osamdesetih i početak devedestih, zahvaljući angažmanu na mjestu modnog kreatora u Montex-ovoj „Domaćoj radinosti“ kada je prije skoro trideset godina i u kontaktu sa pletiljama, tkaljama i veziljama sa prostora Crne Gore i Hercegovine istraživala narodne nošnje, materijale i zanatske tehnike u izumiranju.

„Nikšićki Monty je tih godina bio velika „fabrika bez krova“, kako je tada nazivana proizvodnja izuzetnih pletenih i tkanih kolekcija koje su plasirane na tržište širom Evrope“, prisjeća se Đukanović.

Potreba da se stari zanati, tehnologija i recepture u oblasti tekstila sačuvaju, održe i primjene u savremenom odjevanju je naglašena na svim Jeleninim radovima.

„Međunarodni projekat FASHION INTELLIGENCE koji afirmiše tu ideju na evropskom planu je promovisan ove godine u Italiji u Museo di Arte Contemporanea, a zatim i u nikšićkom Tehnopolisu u saradnji sa italijanskim umjetnicima i teoretičarima mode koje predvodi prof. Andrijana Popović iz Barija“, podsjeća ona.

Za narednu godinu planiran je nastavak projekta u saradnji sa Etnografskim muzejom sa Cetinja i Muzejom iz Nikšića na zajedničkom istraživanju etnologa, umjetnika i teoretičara mode.

Nikšić City navigator

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:33
  23.10.2018.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća uglavnom po suvim putevima a izuzetak su neke dionice na sjeveru, gdje ima slabe kiše, zbog čega se savjetuje oprezna vožnja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 08:15
  23.10.2018.

  Velika količina otpada kod kanala u Kličevu, u blizini prvog tunela kroz koji prolazi voz za Podgoricu, slika je koju je čitalac našeg portala zabilježio svojom kamerom prethodnih dana.

 • 07:35
  23.10.2018.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:24
  22.10.2018.

  Vožnja u alkoholisanom stanju sve je učestalija na crnogorskim drumovima. U prilog govore i podaci da je za tri mjeseca tokom ljetnje turističke sezone policija procesuirala 3.809 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola.