Autor: onogost.me
Foto: UCG
09:40
2.6.2021.

Na Filozofskom fakultetu prijemni ispit samo za Psihologiju, ostali programi elektronski upis

Studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore uspješno su dokazani kao predavači u predškolskim, osnovnim i srednjim školama, kao i u svim oblastima obrazovanja, nauke, kulture, pa i u ukupnom društvenom životu. To je, smatra prodekanica za nastavu na ovom fakultetu prof. dr Dijana Vučković, glavna preporuka za upis novoj generaciji , u studijskoj 2021/22. godini.


Na ovom fakultetu zastupljeni su studijski programi: Filozofija, Sociologija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Obrazovanje učitelja, Psihologija i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

„Bavljenje prosvjetno-pedagoškim radom je primarna djelatnost kojoj se mogu okrenuti studenti ovog fakulteta, nakon završenih studija, ali  i u NVO sektoru, medijima, naučnim institucijama, državnim institucijama, ili recimo sociolozi – radnim organizacijama resorima koji se bave socijalnim radom, kulturom, kao i segmentima privrede, socijalnom politikom u smislu  prevencije sociopatoloških pojava itd. Za pedagoge su to i institucije obrazovanja na svim nivoima, dnevni, resursni centri, pa i službe za ljudske resurse, kazala je Vučković.

Za upis na sve studijske programe, osim na Pedagogiju, prohodnost imaju gimnazija (uključujući sportsku gimnaziju) i sve srednje stručne škole. Na Pedagogiji mogu konkurisati kandidati koji su završili gimnaziju, srednju ekonomsku, turističku, medicinsku ili likovnu školu.

Upis se na studijske programe obavlja po sistemu rangiranja, osim za Psihologiju,

“Za upis na Psihologiju organizuje se prijemni ispit. Kandidati/kandidatkinje polažu testove koji upućuju na njihove kognitivne potencijale (Test mentalnih sposobnosti), opštu informisanost (Test opšte informisanosti) i osnovno znanje iz oblasti opšte psihologije (Test znanja iz psihologije)“, ukazala je Vučković.

Studijski programi ovog fakulteta studente primarno pripremaju za rad u školama i predškolskim ustanovama, za šta je, smatra Vučković, neophodna ljubav prema radu sa djecom, spremnost za neprestano učenje i sticanje znanja iz različitih oblasti, te sposobnost za učešće u timskom radu.

Ove godine, kroz pilot projekat Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, organizuje se elektronski upis za sve programe koji nemaju prijemni ispit.

Elektronski servis biće dostupan za one srednjoškolce čiji podaci postoje u registru nadležnog ministarstva u Crnoj Gori, odnosno za srednjoškolce koji su sva četiri razreda završili u  Crnoj Gori. U slučaju da je student srednju školu završio u inostranstvu, ili da iz nekih razloga njegovi podaci nijesu potpuni, softver će ga obavijestiti o tome,  a mjesto elektronskom upisu ustupiće „tradicionalni“ način upisa, dostavom dokumentacije studentskoj službi.

Izvor: CDM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:12
  16.9.2021.

  Juče je u sali Nikšićkog pozorišta, za više od 600 nikšićkih đaka prvaka, u tri termina, priređeno izvođenje predstave za djecu "Kuc, kuc ima li koga?", koja je autorski projekat Željka Aleksića.

 • 10:22
  16.9.2021.

  Infekcijom COVID-19 trenutno je inficirano 649 učenika i 159 nastavnika u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, a već prvog mjeseca nove školske godine imamo školu koja je potpuno prešla na onlajn režim nastave. Riječ je o Osnovnoj školi “Šukrija Međedović” u bjelopoljskom selu Godijevo, koju pohađa 76 učenika, a koja je u ovom trenutku zatvorena jer je korona virusom inficirano više od 15% nastavnika.

 • 15:51
  15.9.2021.

  U Crnoj Gori su, od početka školske godine, korona virusom zaražena 682 djeteta, od 96 hiljada koliko ide u vrtiće, osnovne i srednje škole. Inficirano je 190 vaspitača, nastavnika i profesora. Samo prethodne sedmice oboljelo je 467 đaka i 203 prosvjetara.

 • 14:17
  15.9.2021.

  Senat Univerziteta Crne Gore je, na elektronskoj sjednici, a na osnovu prijedloga vijeća organizacionih jedinica i mišljenja Centra za unapređenje kvaliteta, utvrdio Prijedlog o broju studenata za upis na postdiplomske specijalističke samofinansirajuće studije kojim je predviđeno ukupno 2.119 mjesta, saopšteno je iz te institucije.