Autor: Branko Čupić
Foto: onogost.me
14:24
8.11.2019.

Mulić nakon posjete ugroženim područjima: Bilo je kritično, nastavićemo da pratimo situaciju

Vidjeli smo da je situacija ovdje bila složena i teška, očigledno na momente i kritična i dramatična, ali najvažnije je da nijesmo imali tragičnih posljedica, kazao je danas direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, prilikom posjete prigradskih područja koje je pogodilo nevrijeme prethodnih dana, a gdje je veliki broj objekata bio pod vodom.


Mulić je istakao da su učinili sve da se smanji šteta kao i da se zaštite građani i njihovi objekt u ovim područjima, a danas je ustanovljeno da u Broćancu i dalje raste nivo vode.

„Ono što smo danas vidjeli na terenu je veliko svjedočanstvo da je ovdje bila velika i teška borba između čovjeka i prirode. Direktorat za vanredne situacije pratio je svo vrijeme šta se dešava u Nikšiću, imali smo komunikaciju sa kolegama iz Službe za zaštitu i spašavanje i u skladu sa tim reagovali. Poslali smo jedan čamac sa kojim smo evakuisali porodicu Nikolić. Ovdje su bili sve vrijeme prisutni predstavnici Direktorata za vanredne situacije i upravo ta činjenica govori da je sinhronizovano funkcionisao sistem na lokalnom i na državnom nivou što je jako važno uovakvim situacijama. Mi ćemo nastaviti da pratimo ovu situaciju, jer nema prostora za opuštanje jer nas sjutra i prekosjutra očekuju nestabilne vremenske prilike, i vidjećemo u kom obimu će biti potrebno da se reaguje“, kazao je Mulić.

U posjeti ovim područjima bila je i ministarka bez portfelja i predsjednica Komisije za elementarne nepogode, Marija Vučinović koja je navela da će sada Komisija sa lokalnog nivoa napraviti procjenu štete i da će Vlada, odnosno Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda odgovorno odnijeti prema ovom problemu i koliko bude u mogućnosti pruži pomoć ugroženom stanovništvu.

„Očekujemo da će to biti vrlo brzo i mi ćemo isto tako brzo odreagovati na prikupljene zahtjeve. U kakvoj će to formi biti, da li u formi pojedinačnih zahtjeva, da li odlukom Vlade da se pomogne samoj Opštini, to ćemo se naknadno dogovoriti, ali moramo najprije vidjeti kolika je procijenjena šteta“, istakla je ministarka Vučinović.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović je kazao da je 47 objekata bilo zahvaćeno vodom i dodao da će komisija napraviti procijenu štete koju će proslijediti ministarki da bi se odvojila određena pomoć.

„Pokušaćemo da što više ublažimo štete koje su se desile. Dobro je što je u ova dva dana slabije bilo padavina i da se voda značajno povukla. Nadam se da će za koji dan sve normalno funkcionisati, a mi ćemo nadam se u narednih deset dana napraviti procijenu štete“, kazao je Grbović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:03
  1.6.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 11:25
  1.6.2020.

  Nikšićka policija je kod bezbjednosno interesanntne osobe D.R. (38) pronašla pištolj marke M57 kalibra 7.62 mm obrušenog fabričkog broja sa okvirom, sedam komada municije, optički nišan marke „Bushnell“, pancir prsluk i pet komada municije nepoznatog kalibra, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 10:16
  1.6.2020.

  U Crnoj Gori saobraća se po mjestimično mokrim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju, naročito na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

 • 09:02
  1.6.2020.

  Turisti iz evropskih država počeli su da ulaze u Crnu Goru odmah iza ponoći, čim je stupila na snagu mjera koja omogućuje ulazak u Crnu Gori bez karantina građanima država u kojima je stopa aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom manja od 25 na 100.000 stanovnika i koji su rezidenti tih država, saopšteno je iz Vlade.