Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:24
18.10.2019.

Mještani zadovoljni odlukom Vlade

Odluku Vlade Crne Gore o raskidu ugovora o gradnji male hidroelektrane (mHE) na rijeci Bukovici pozdravili su danas mještani Donje Bukovice.


Da je premijer Marković i ovog puta pokazao da je iz naroda smatra Veljko Bulatović iz Ekološkog pokreta Donja Bukovica.

Mi ćemo i dalje braniti ovu rijeku, nećemo prestati da je branimo, kao i dosad, nijesmo je branili samo od cijevi, čistili smo je od zagađivača svake godine", rekao je Bulatović uz nadu da će Bukovica i dalje teći mirno i da će je ostaviti njihovim potomcima.

 

 

 

Njegovo mišljenje dijeli i mještanin Ratko Strunjaš.

"Pedeset godina sam proveo na Bukovici kao ribar, čuvao i pojio ovce. Svi smo jutros veseli. Odbranili smo je, i ostavili našoj djeci ono što nam je trebalo i što nam je izvor života", rekao je Strunjaš.

Vujačić: Vrijeme će pokazati ko je u pravu

Predsjednik opštine Šavnik Mijomir Vujačić kazao je novinarima da su on, lokalna samouprava i većinski dio stanovništva zdušno podržali projekat gradnje malih hidroelektrana, te da će povodom jučerašnje izjave premijera Markovića naknadno komunicirati sa Vladom.

“Odluku predsjednika Vlade i Vlade sam čuo juče kao i vi. Ja ću odmah kao ozbiljan predsjednik, koliko je sjutra, komunicirati sa Kabinetom i predsjednikom Vlade gospodinom Duškom Markovićem, sa ministarkom ekonomije i njenim saradnicima, tražiti određena dopunska razjašnjenja oko stava Vlade i onda na osnovu toga napraviti jednu kvalitetnu informaciju gdje ću upoznati lokalni parlament i građane, a onda ćemo vidjeti”, najavio je on.

Odluka Vlade, dodao je, ima svoja ustavna ovlašćenja te je poželio sreću kako god da bude.

“Da li će ta odluka biti dobra ili loša za građana opštine Šavnik, vrijeme će pokazati”, naveo je Vujačić.

 

 

Na pitanje novinara da li će sredstva planirana od gradnje mHE nadoknaditi na neki drugi način, predsjednik opštine je odgovorio da nastavljaju sa svojim projektima.

“Mi imamo svoje planove, i dalje ostajemo u konceptu valorizacije onih resursa koje imamo, znači poljoprivreda, turizam…”, kazao je Vujačić.

Slaven Radunović, predsjednik Odbora za evropske integracije koji je danas posjetio opštinu Šavnik kazao je da se uprkos najavljenom nema poverenja u Vladu Crne Gore i u ono što ona obećava građanima, te da bi radije sačekao da vidi epilog.

“Kao građanin i političar koji se zalaže da se građani što više pitaju, radujem se svakoj akciji ljudi koji žele i brinu o svom kraju i ohrabrujem ih da iskažu svoj stav. Lokalna samouprava i Vlada imaju u ovakvim situacijama zadnju riječ i uspjeh ove akcije budi nadu da će se glas građana sve više čuti”, smatra on.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je opština Šavnik ostala bez ozbiljnih prihoda, ali naglašava da je očuvanje životne sredine skupo.

“Vlada bi možda mogla da nađe način da nadomjesti građanima Šavnika ovaj gubitak, s obzirom da ona ipak mora da brine o ukupnom imidžu Crne Gore kada je u pitanju Poglavlje 27, a Bukovica je između ostalog bila dio te cijene. Pretpostavljam da se može naći neko rješenje da budu i građani Šavnika i lokalna samouprava zadovoljni, a sa druge strane i da se ekološki standardi ispoštuju do kraja”, zaključio je on.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je, kako je saopštio juče premijer Duško Marković, zadužila Ministarstvo ekonomije da otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji malih hidroelektrana (mHE) na Bistrici u Bijelom Polju, Murinskoj, Đuričkoj i Komoračkoj rijeci u Plavu, Bukovici u Šavniku i Trepačkoj rijeci u Andrijevici.

Ostale vijesti iz kategorije