Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
08:30
19.7.2019.

Mitrović: Edukovati javnost o klimatskim promjenama

Sa ciljem informisanja, unapređenja znanja, stavova i boljeg razumijevanja javnosti za problematiku koju donose klimatske promjene u Crnoj Gori, Društvo mladih ekologa Nikšić sinoć je organizovalo predavanje na tu temu.


Prisutnima je o posljedicama, rizicima, ali i najnovijim istraživanjima govorio mr Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

“Osnovni cilj današnjeg predavanja jeste da se javnost upozna sa najnovijim rezultatima istraživanja, kako na globalnom nivou - Svjetske meteorološke organizacije koja kao krovna organizacija saopštava svojere zultate, tako i preporukama vlada kako da se čovječanstvo odupre posljedicama klimatskih promjena, kako da smanji rizike, kako da se adaptira na te nove klimatske uslove koji su svakog dana sve destruktivniji, nanose veće štete, ugrožavaju ljudsko zdravlje i živote ljudi”, naveo je Mitrović.

Najveće prijetnje na ovom prostoru, kako je objasnio, vezane su za tropske toplotne talase, intenzivne padavine, jake oluje, poplave, snjegove, mrazeve, vjetrove…

“Dakle, nema klimatskog elementa koji nema rizik na ovom prostoru, što se može vidjeti jer svake godine imamo situacije koje su katastrofične, po pitanju šteta koje nastaju kao posljedica klimatskih promjena. Sve je to razlog da se i široka javnost upozna sa ovim pitanjem. Pozdravljam inicijativu Društva mladih ekologa Nikšića u organizaciji ovakvih projekata i što se trude da javnost što više edukuju u cilju lakšeg podnošenja svih nedaća, koje nam donose klimatske promjene. Ako dobro razumijete taj problem, biće vam lakše i da podnesete sve posljedice koje donosi”, istakao je Mitrović.

Naučne i stručne institucije, kako je naglasio, služe da upravo svojim stručnim saznanjima, odnosno naučnim informacijama daju preporuke donosiocima odluka - političarima da oni donesu određene odluke koje će smanjiti te rizike.

“To znači da se moramo prilagoditi novim uslovima. Svi znamo da su gasovi sa efektom staklene bašte glavni krivci za otopljavanje, za porast temperature i za ekstremne vrijednosti koje nastaju kao posljedica u pravo visočije temperature, kako na globalnom nivou, tako i u pojedinim djelovima svijeta. Prirodni procesi su takvi, mi ih ne možemo mijenjati kako mi mislimo, ali svojom akcijom smanjenja gasova sa efektom staklene baste, možemo doprinijeti da se taj trend zaustavi, odnosno smanji”, pojasnio je on.

Za kraj, Mitrović je napomenuo da smatra da je čovečanstvo konačno shvatilo da je ovo posljednji trenutak da se ozbiljno pristupi problemu.

“Nema više onih koji će biti privilegovani, nego će svaki član međunarodne zajednice morati dati svoj doprinos da se smanji emisija gasova. Obnovljivi izvor i energije su spas čovječanstva”, poručio je on.

Predavanje na temu “Klimatske promjene u Crnoj Gori” Društvo mladih ekologa Nikšić organizovalo je u okviru projekta ”Jačanje kapaciteta za bolje ekološke politike”. Taj projekat je finansijski podržan kroz projekat “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji realizuje NVO Green Home uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:22
  7.8.2020.

  U namjeri da u toku ljetnjeg perioda razvoj i učenje predškolaca, kao i djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju učinimo konstruktivnim, zabavnim, zanimljivim na moru, planini, selu, ili pak, u gradu, uzimajući u obzir situaciju koju je izazvala epidemija koronavirusa, naši vaspitači i stručnjaci iz resursnih centara osmislili su niz aktivnosti za rad sa djecom, a materijali su dostupni na Školskom portalu“, poručila je načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Tamara Milić.

 • 11:51
  7.8.2020.

  Nevladina organizacija (NVO) Mladi Romi uz asistenciju Crvenog krsta Nikšić, organizovala je drugu po redu akciju dodjele paketa pomoći za romske i egipćanske porodice iz Nikšića. 

 • 08:12
  7.8.2020.

  Odluku o trenutku ponovnog otvaranja škola potrebno je donijeti u najboljem interesu djece na osnovu konsultacija sa svim zainteresovanima, najprije učenicima, roditeljima i nastavnicima, kao i na osnovu informacija iz više različitih sektora – prije svega obrazovanja, javnog zdravlja i ekonomije, kazala je za Dnevne novine koordinatorka programa obrazovanja u UNICEFu Crna Gora Ivana Ceković.

 • 07:57
  7.8.2020.

  Petarde u Crnoj Gori odlaze u istoriju. Na osnovu analize koju je uradila radna grupa sačinjena od predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova i zdravlja i Uprave policije – 30. jula donešena je naredba o zabrani prodaje i upotrebe petardi.