Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
11:35
18.8.2018.

Ministarstvo nauke izdvojilo milion eura za mlade istraživače

Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs kojim mladim istraživačima, budućim doktorima nauka, omogućava da se u naredne tri godine puno radno vrijeme posvete naučno-istraživačkom radu o trošku države.


Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a već se prijavilo osam kandidata.

U tu svrhu će Ministarstvo u naredne tri godine izdvojiti milion i po eura, kazala je u razgovoru za Vikend novine PR Ministarstva Aleksandra Stanković.

Javni poziv je upućen prije svega mladim ljudima, starosti do 40 godina, koji dalje žele da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti kao i da svoja znanja unaprijede na najvišem nivou kroz doktorska istraživanja u razvijenim ustanovama u inostranstvu. Tokom stipendije, mobilnost će biti moguća i u Crnoj Gori i u inostranstvu. Prema sporazumima između Ministarstva nauke i univerziteta, stipendisti će biti oslobođeni plaćanja školarina za doktorske studije.

Ministarstvo nauke, najavila je Stanković, i dalje planira da raspisuje ovakav konkurs a planirana sredstva predviđena za oko 50 mladih istraživača su milion i po eura.

“Želimo kontinuirano da raspisujemo ovakav poziv, čime bi se za tri godine uložila sredstva od milion i po eura, za oko 50 mladih istraživača, doktoranada, koji bi se usavršavali na univerzitetima kroz ovaj program. Prijavljivanje interesovanja za stipendiju i povezivanje studenata i mentora obavlja se putem portala Naučna mreža (www.naucnamreza.me ). Rok za podnošenje aplikacija je 15. oktobar ove godine”, kazala je Stanković.

Ona ističe da su ljudski resursi i istraživački kapaciteti od presudnog značaja za uspješni naučnoistraživački razvoj Crne Gore te predstavljaju pokretač ekonomskog i društvenog razvoja zemlje.

“Ministarstvo nauke je našlo način da se već sada zaposli grupu mladih istraživača kroz novi konkurs za dodjelu atraktivnih stipendija doktorandima, koji će biti isključivo posvećeni radu na projektima, odnosno istraživanjima. Izdvojili smo čak milion i po eura za period od tri godine i cilj je da nakon toga postignemo kritičnu masu od 50-ak najboljih istraživača. Ovaj konkurs je jedinstven u cijelom regionu, jer će pored oslobađanja školarina biti osigurana stipendija sa visokim mjesečnim iznosom, od čak 700 eura, a uz to će mentoru i doktorandu biti omogućen iznos do 10.000 eura godišnje za istraživanje i rad na projektu” kazala je ona VN.

Do sada je na adresu Ministarstva nauke stiglo osam prijava. Ističu da imaju veliko interesovanje te da ih kandidati redovno kontaktiraju, čak i naučnici iz dijaspore. Kako navode, očekuju povećan broj prijava nakon ljeta, budući da je rok za prijavu 15. oktobar.

 

izvor: fosmedia.me

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:22
  19.9.2018.

  Najava XVI godišnje naučne konferencije, koju organizuje Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, našla se na listi najprestižnijih svjetskih događaja sportske nauke u 2019. godini na sajtu Internacionalnog savjeta za sportske nauke i fizičko vaspitanje ICSSPE (International Council of Sport Science and Physical Education).

 • 13:33
  19.9.2018.

  Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić danas je u Nikšiću obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević, koja trenutno brine o dvoje djece bez roditeljskog staranja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 12:14
  19.9.2018.

  Ova zgrada koju će useliti njeni stanari još jedan je dokaz brige o ovoj kategoriji stanovništva i nastavićemo i dalje da radimo na poboljšanju života penzionerske populacije, ne samo u ovoj opštini, već u cijeloj Crnoj Gori i trudićemo se da nam njihova dobrobit bude osnov za pronalaženje modela brige o njima, kazao je Kemal Purišić tokom današnjeg uručivanja ključeva penzionerima za 75 stanova u novoizgrađenoj zgradi u Rudom Polju.

 • 09:31
  19.9.2018.

  Poštovani čitaoci i prijatelji portala Onogošt, sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da od danas sadržaje na stranicama našeg portala možete pratiti u redizajniranom izdanju.