Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
11:35
18.8.2018.

Ministarstvo nauke izdvojilo milion eura za mlade istraživače

Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs kojim mladim istraživačima, budućim doktorima nauka, omogućava da se u naredne tri godine puno radno vrijeme posvete naučno-istraživačkom radu o trošku države.


Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a već se prijavilo osam kandidata.

U tu svrhu će Ministarstvo u naredne tri godine izdvojiti milion i po eura, kazala je u razgovoru za Vikend novine PR Ministarstva Aleksandra Stanković.

Javni poziv je upućen prije svega mladim ljudima, starosti do 40 godina, koji dalje žele da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti kao i da svoja znanja unaprijede na najvišem nivou kroz doktorska istraživanja u razvijenim ustanovama u inostranstvu. Tokom stipendije, mobilnost će biti moguća i u Crnoj Gori i u inostranstvu. Prema sporazumima između Ministarstva nauke i univerziteta, stipendisti će biti oslobođeni plaćanja školarina za doktorske studije.

Ministarstvo nauke, najavila je Stanković, i dalje planira da raspisuje ovakav konkurs a planirana sredstva predviđena za oko 50 mladih istraživača su milion i po eura.

“Želimo kontinuirano da raspisujemo ovakav poziv, čime bi se za tri godine uložila sredstva od milion i po eura, za oko 50 mladih istraživača, doktoranada, koji bi se usavršavali na univerzitetima kroz ovaj program. Prijavljivanje interesovanja za stipendiju i povezivanje studenata i mentora obavlja se putem portala Naučna mreža (www.naucnamreza.me ). Rok za podnošenje aplikacija je 15. oktobar ove godine”, kazala je Stanković.

Ona ističe da su ljudski resursi i istraživački kapaciteti od presudnog značaja za uspješni naučnoistraživački razvoj Crne Gore te predstavljaju pokretač ekonomskog i društvenog razvoja zemlje.

“Ministarstvo nauke je našlo način da se već sada zaposli grupu mladih istraživača kroz novi konkurs za dodjelu atraktivnih stipendija doktorandima, koji će biti isključivo posvećeni radu na projektima, odnosno istraživanjima. Izdvojili smo čak milion i po eura za period od tri godine i cilj je da nakon toga postignemo kritičnu masu od 50-ak najboljih istraživača. Ovaj konkurs je jedinstven u cijelom regionu, jer će pored oslobađanja školarina biti osigurana stipendija sa visokim mjesečnim iznosom, od čak 700 eura, a uz to će mentoru i doktorandu biti omogućen iznos do 10.000 eura godišnje za istraživanje i rad na projektu” kazala je ona VN.

Do sada je na adresu Ministarstva nauke stiglo osam prijava. Ističu da imaju veliko interesovanje te da ih kandidati redovno kontaktiraju, čak i naučnici iz dijaspore. Kako navode, očekuju povećan broj prijava nakon ljeta, budući da je rok za prijavu 15. oktobar.

 

izvor: fosmedia.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:07
  20.2.2019.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima dok u višim predjelima mjestimično ima poledice, a po kotlinama magla smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

 • 07:51
  20.2.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 10:16
  19.2.2019.

  Nikšić je grad koji je baštinio slobodno novinarstvo, slobodnu misao i koji je imao najbogatiju i najkvalitetniju dopisničku mrežu minulih decenija, poručeno je sa sinoćne svečanosti povodom obilježavanja 148 godina crnogorskog novinarstva.

 • 09:05
  19.2.2019.

  U Crnoj Goru jutros se saobraća po suvim putevima dok u višim predjelima ima poledice, a po kotlinama magla smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).