Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:25
21.9.2020.

Matijašević: Grbović iznio neistine o zaduženosti Opštine

Sada već odlazeći predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, na sjednici održanoj povodom Dana opštine, sa bine Nikšićkog pozorišta posljednji put obratio se u ulozi domaćina.


Svečana sjednica, kako to obično biva, bila je prilika da se sumira šta je urađeno u prethodnom periodu. Grbović, koji je funkciju predsjednika Opštine započeo 18. aprila 2013. godine, kazao je da je na početku prvog mandata zatekao izuzetno tešku finansijsku situaciju.

„Šest neisplaćenih plata, velike dugove prema dobavljačima -8 miliona eura, kratkoročnim kreditima -12 miliona eura, velikim dugovima za poreze i doprinose reprogramiranim 17 miliona eura, kreditom za kolektor otpadnih voda  14,5 miliona eura plus kamate. Ovo je bio veliki problem za normalno funkcionisanje lokalne uprave“, kazao je Grbović, dodajući da je prvi mandat njegove vladavine bio usredsređen na saniranje dugova, ali i na značajnu investicionu gradnju, što je, kako je kazao, značajno popravljalo lošu sliku sa finansijama.

No, zatečeno stanje u opštinskoj kasi i finasijski izvještaji Grbovića naišli su na neodobravanje bivšeg Sekretara za finansije Opštine Nikšić Mitra Matijaševića.

Matijašević se putem društvene mreže Fejsbuk, preko komentara objavljenom na našem portalu ispod teksta „Grbović se oprostio od funkcije uz zahvalnost lokalnoj upravi koju je vodio osam godina“ pobunio i obratio Grboviću zbog, kako navodi, iznošenja neistina.

„Koji su razlozi za iznošenje neistina oko zaduženosti opštine kad si je ti preuzeo? Dug je bio 2 a ne 6 plata kako ti kažeš; dobavljači 4.830.000 a ne 8.000.000 po tvome; porezi i doprinosi 7.478.000 a ne kako reče 17.000.000; kolektor: kredit je bio odobren od evropske investicione banke 15.000.000 sa rokom vraćanja 25 godina i grejs peridom od 5 godina. Do tvog dolaska urađeno je u vrijednosti 3.900.000 eura i toliko povučeno iz kreditne linije. Prva rata kredita dospijevala je 01.01.2016.g. Ostatak od 11.000.000 € ti si radio i povlačio. Ovo su činjenice. Nijesu sjajne ali ne vidim potrebu da se karikiraju“, napisao je Matijašević u komentaru.

Upitan da prokomentariše iznijete podatke, Matijašević nam je u telefonskom razgovoru kratko kazao da ne želi da razgovara na tu temu.

„Ja sam naveo što sam mislio da navedem“, kazao je on.

Matijašević je trenutno na funkciji potpredsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore.

Grbović je više puta naglašavao da su se domaćinski odnosili prema opštinskoj kasi, pa je na računu opštine od 2019. godine za ovu preteklo 6,12 miliona eura depozita.

Lokalni izbori u našoj Opštini predviđeni su u martu 2021. godine, a za sada se još uvijek ne zna ko će preuzeti rukovođenje opštinom do izbora.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:21
  27.11.2020.

  Ukoliko Skupština opštine Nikšić usvoji predlog da opštinsko zemljište bude dato na privremeno korišćenje Slavki Adžović, ova vrijedna stočarka konačno bi mogla da skine jednu brigu s vrata i nastavi sa izgradnjom započete štale.

 • 15:30
  27.11.2020.

  UNDP svake godine udružuje snage sa Vladom, brojnim organizacijama, institucijama i grupama radi rješavanja rodno zasnovanog nasilja nad ženama, dajući podršku međunarodnoj manifestaciji “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, u cilju eliminisanja nasilja nad ženama kojem svi građani mogu dati doprinos i podršku sprečavajući ga u svakodnevnom životu, saoptili su danas iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

   

 • 14:20
  27.11.2020.

  I dok se u pojedinim školama odgađao početak školske godine jer nezadovoljni roditellji nijesu željeli da svoju djecu šalju u ruinirane ustanove, čekajući da nadležni izdvoje „šaku eura“ za njihovu adaptaciju, za druge škole novca ne manjka i kad treba već obnovljeno popravljati.

 • 13:26
  27.11.2020.

  Obrazovni sistem će biti bogatiji za 30 novih školskih autobusa, odnosno kombi-vozila, za čiju nabavku je danas potpisan ugovor između Uprave za imovinu, koja je nadležna za sporvođenje postupka nabavke vozila i Konzorcijuma S leasing, Efel Motors doo, Ben-Kov i Osmanagić CO doo. Ugovor je vrijedan oko 1.700.000 eura, a vozila će biti isporučena najkasnije za 110 dana od dana potpisivanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.