Marković: Ovo je bila bitka za građane, naredne sedmice otvaramo vrtiće, bisokope, pozorišta, granice...

“Postali smo prva "korona fri" zemlja u Evropi, ovo je uspjeh svih građana i institucija u našoj zemlji”, kazao je premijer Crne Gore , Duško Marković,  na današnjoj pres konferenciji.


Zahvalio se službenicima svih institucija koji su doprinijeli u borbi sa koronavirusom, donatorima od čijih će se sredstava graditi zdravstvene ustanove, ali i novinarima, koji su se, kako je kazao, borili za precizne i pravovremene informacije.

"Ovo je rezlutat na koji možemo biti ponosni, ali i koji obavezuje da se izborimo sa ekonomskim posljedicama. Taj rezultat nije došao sam od sebe. NKT je zasijedio svaki dan , donijeto je 69 naredbi. Uspjeli smo bez vanrednog stanja i polcijskog časa da budemo prva zemlja bez korona virusa. Rezultat koji obavezuje da nastavimo sa odgovornim odnosom kako bi prevazišli posljedice ekonomske krize koja nas je pogodila, i preduprijedili eventualno novi talas epidemije ako do njega dođe”, istakao je Marković, podsjetivši na pravoremenu rekaciju sa uvođenjem mjera, držeći i u jeku epidemije otvorene granice za svoje građane širom svijeta.

"Ovo je bila bitka za građane i sa građanima uz nas. Naša strategija je bila da uvijek budemo korak ispred. To je bila formula uspjeha, zato danas slavimo", istakao je on. 

Osvrnuo se na odluke NKT-a u minulih 68 dana.

"Vizionarski pristup našeg zdravstvenog sistema smatram najboljim našim potezom u borbi sa epidemijom. Druga važna odluka je zatvranej granica. Za našu ekonomiju bio je to težak trenutka, ali smo hrabro I odlučno donijeli tu odluku kako bi se uspješno suprotstavili toj epidemiji. Treća odluka na koju smo ponosni su organizacija karantina i samoizolacije", jasan je Marković. 

Naglasio je da je za pomoć privredi pripremljen i treći set mjera, sprema se inovo popuštanje mjera. 

"Namjera nam je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće, predškolske ustanove, igraonice,bisokope i pozorišta;Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi, i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutnih", saopštio je Marković.

Poručio je da će ubrzo granice biti otvorene prema granica sa zemljama koje ispunjavaju epidemiološke uslove, kao što su Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Grčka, Češka. Premijer nije pomenuo među državama susjednu Srbiju i BiH.

"Otvaramo se prema onima koji imaju isti ili epidmiološki status, bez rizika. Nećemo tražiti posebna testiranja, niti na ulasku, svi će na graničnim prelazima dobiti jasna uputsta, koja pravila poštovati, imaće ta pravila i hotelijri i vlasnici smještaja, što je dovoljno da spriječimo importaciju virusa u zemlju", naglasio je Marković. 

Epidemija još nije okončana, mi smo trenutno "korona fri" država, ali to ne znači da smo na kraju posla zbog toga što je globalno pandemija na snazi", kazao je premijer na pitanje o popuštanju mjera o javnim okupljanjima. 

"Za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa, i njegovo širenje. Mjere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mjere", rekao je on.

"Organizovanje litija ostavićemo za neki drugi put", istakao je Marković.

 

Ostale vijesti iz kategorije