Autor: onogost.me
Foto: Slobodan Doknić
13:28
13.4.2021.

Lokalna uprava pomaže mladim ljudima da ostanu u Nikšiću

Predstavnici Opštine Nikšić dodijelili su danas 36 vaučera za prvu grupu korisnika u okviru projekta “Nikšić je moja adresa”. Lokalna uprava je na taj način, licima koja se odluče za kupovinu stana, obezbijedila subvenciju na dio kamatne stope za stambeni kredit. 


Kako je kazao Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, na konkurs za dodjelu vaučera prijavilo se 91 zainteresovano lice.

“Moram istaći da smo prijatno iznenađeni interesovanjem naših sugrađana za ovaj vid podrške i subvencije Opštine za obezbjeđivanje stambenog prostora. Dobili smo i veći broj zahtjeva nego što smo planirali, a od 91 zahjeva imali smo čak 56 koji spadaju u prioritetnu grupu… Nominalna fiksna kamatna stopa za lica kojima su vaučeri uručeni biće 2,50 procenata, a svu razliku u kamatnoj stopi preko 2,50 procenata obezbijediće Opština”, kazao je Korać.

Pojasnio je i da su prioritetne kategorije, po kojima je komisija odlučivala o rang listi: bračni supružnici do 35 godina života podnosioca zahtjeva, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, zaposleni u zdravstvu, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, samohrani roditelji, odnosno staratelji, te mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja. Korać je pozvao pravna i fizička lica koja prodaju stanove da dostave ponude.

“Imaju priliku da se jave kod nas i ponude na tržište stanove kako bi lica kojima je uručen vaučer eventualno odabrala stambenu jedinicu. Mali broj ponuđača stanova se do sada interesovao i dostavljao ponude, a nadam se da ćemo ih probuditi nakon podjele vaučera, te vidjeti svoj interes i ponuditi stan. Lice koje je u katastru vlasnik stana 1/1 i koje nema neka dodatna opterećena na stan. Skupštinskom odlukom odredili smo cijenu kvadrata stana, za novogradnju do 800 eura, do 700 eura za stanove mlađe od 15 godina i do 600 eura za stambene jedinice starije od 15 godina”, poručio je Korać.

Takođe, Korać je istakao da su lica kojima je uručen vaučer dužni isti da iskoriste u roku od 60 dana, a ukoliko iz opravdanih razloga nijesu u mogućnosti da u tom periodu iskoriste vaučer, da se pismenim putem obrate komisiji za produžetak roka najviše do 45 dana.

Iz Opštine su poručili da je cilj projekta da mladi kadrovi ostanu u Nikšiću i doprinesu razvoju svog grada, kao i da svako od njih ima svoju adresu u gradu pod Trebjesom.

Jedan od 36 vaučera dodijeljen je i Vidi Ćipranić, koja smatra da je ovakav vid pomoći kroz subvencije veoma značajan za mlade ljude.

“Prije svega ja sam samohrani roditelj dvoje maloljetne djece, a ovaj vaučer je došao u pravo vrijeme, kada sam i planirala negdje da rješavam stambeno pitanje. Sada će Opština finansirati negdje od tri do pet procenata kamatne stope, a svima nama će kamatna stopa biti oko 2,5 procenata. Smatram da je ovo jedna izuzetna povoljnost i odlična poruka da mladi ljudi ostanu u Nikšiću, ali i svi oni koji se nalaze u nekoj situaciji poput nas samohranih roditelja ili osoba sa invaliditetom, da riješe ključno stambeno pitanje”, rekla je Ćipranić, te pozvala ponuđače stanova da dostave svoje ponude kako bi brže i lakše pronašli što povoljniju ponudu.

Slobodan Doknić

Ostale vijesti iz kategorije