Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:30
1.12.2021.

Kovačević: Najveći problemi siromaštvo i nezaposlenost

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, u Jutarnjem programu RTVNK, govorio je o najvažnijim ekonomskim temama u našem gradu, kao i problemima sa kojim se najčešće suočavaju sugrađani.


Kovačević je kazao da ima intenzivnu komunikaciju sa sugrađanima, te da su najveći problemi siromaštvo i nezaposlenost, koje će lokalna uprava najviše rešavati tako što će dovoditi investitore u našem gradu.

"Postoje i razni drugi problemi, ali su oni svakako intenzivirani kroz ova dva. Mi ćemo kroz samu postavku ove lokalne vlasti i otvaranjem novih radnih mjesta, vraćati Nikšićane u svoj grad, kao što smo novog direktora RTVNK Nikolu Markovića. Od njegovog dolaska porastao je broj pregleda stranica na portalu preko 900 hiljada, što je rast od 81 %. Zatim broj pratilaca na facebook stranici porastao je za 175 %, broj pregleda na you tube kanalu veći za 92 % i broj posjeta facebook stranici za 84,3 %", istakao je on.

Prvi čovjek Opštine odgovarao je i na brojna pitanja građana koja su se uglavnom odnosila na infrastrukturne i egzistencijalne probleme, te dodao da će svaki biti sagledan i riješen u okviru mogućnosti lokalne uprave.

Kovačević je komentarisao Nacrt budžeta Opštine Nikšić za 2022. godinu koji je planiran u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.

"Ovaj budžet je bolji od prethodnog iz jednog prostog razloga, a to je da je prošli bio populistički i planiran je tako da kada mi preuzmemo vlast naiđemo na brojne probleme. Mi smo ove godine imali veoma dobru naplatu, čime smo poboljšali stanje u kasi, pa smo tako i mogli da isplaniramo budžet za narednu godinu”, kazao je on.

Predsjednik Opštine osvrnuo se na posjetu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, sa kojim je razgovarano o jačanju ekonomske i privredne slike grada pod Trebjesom, kroz realizaciju brojnih projekata, kao i rešavanju problema zaposlenih u Željezari i Metalcu.

“Data je podrška razvoju seoskog turizma, koja je veoma značajna za turistička domaćinstva. Mi smo upravo podnijeli inicijative da se u novom planskom dokumentu predvidi nekoliko lokacija za Etno sela, što je jedna dobra akcija prema našim domaćinima koji mogu da ponude ono što njihova imanja imaju, u smislu prehrambrenih proizvoda, smještajnih kapaciteta i ostalog. Ono što nas je dodatno obradovalo jeste što će Ministarstvo ekonomskog razvoja imati kreditno – garantni fond, jer 25 odsto firmi nije imalo pristup kreditima, tako da će država stati iza njih. Nadam se da će naredna godina donijeti obnavljanje radnih odnosa ljudi zaposlenih u Metalcu, kao i da će Željezarci početi da rade, što unosi jednu sigurnost za sve nas”, zaključio je Kovačević.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:52
  7.8.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 14:47
  7.8.2022.

  Ministarstvo prosvjete dodijeliće 166 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a dokumenta se podnose od 1. septembra do 17. oktobra.

   

 • 13:02
  7.8.2022.

  Nikoliji Perunović, koja ima blaži oblik autizma i zaostaje u razvoju, za liječenje matičnim ćelijama u Turskoj potrebno je ukupno 18.000 eura, a kako su saopštili iz njene porodice do sada je prikupljeno 12.800 eura, prenose Vijesti.

 • 16:52
  6.8.2022.

  U Nikšiću su i dalje aktivni veliki požari u Nudolu, Osječenici, Vilusima, Bogetićima, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić.