Autor: onogost.me
Foto: Arhiva
08:16
12.1.2021.

Korać: Cilj Odluke o utvrđivanju novčane naknade za novorođeno dijete rast stope nataliteta

Odluka o utvrđivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području Opštine Nikšić bila je predmet jučerašnje Centralne javne rasprave.


Kako je ovom prilikom podsjetio Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu sport, mlade i socijalno staranje, pravo na jednokratnu naknadu iznosi 100 eura.

On je pojasnio da naknada nije ograničena i da je njena primjena počela 1. januara.

„Opština Nikšić ulozi roditeljstva pristupa pružajući sistemsku i sveobuhvatnu podršku porodici, kako bi se olakšalo roditeljstvo i odluke o rađanju djece. Predložena Odluka ima za cilj unapređenje opšteg kvaliteta života porodica kojima je neophodna dodatna podrška radi zadovoljenja osnovnih potreba za novorođeno dijete, kao i da podstakne rast stope nataliteta i da stimuliše mlade ljude za ulazak u brak. Ovo je samo jedna od mjera koje je Opština Nikšić uspostavila i uspostavljaće kako bi se poboljšala pronatalitetna politika i kako bi se ostvario željeni cilj da imamo stalni trend povećanja rasta rađanja djece“, naveo je Korać.

Uslovi za ostvarivanje prava za naknadu su da dijete i njegovi roditelji imaju prijavljeno prebivalište ili odobreno stalno nastanjenje na teritoriji opštine Nikšić.

„Ovo pravo ostvaruje se podnošenjem zahtjeva nadležnom organu na propisanom obrascu u roku od godinu dana od rođenja djeteta. Ovo pravo mogu ostvariti pod istim uslovima i usvojioci, staratelji ili hranitelji“, dodao je on.

Neophodna dokumentacija koju je potrebno priložiti uz zahtjev je:

  • Izvod iz matičnog registra rođenih za novorođeno dijete
  • Potvrdu o prebivalištu, odnosno odobrenom stalnom nastanjenju za novorođeno dijete i roditelje, usvojioce, staratelje ili hranitelje
  • Kopiju lične karte za podnosioca zahtjeva
  • Ako je usvojioc, staratelj ili hranitelj dokaz o priznavanju prava od nadležne ustanove
  • Ako jedan od roditelja, usvojioca, staratelja ili hranitelja ima prijavljeno prebivalište ili odobreno stalno nastanjenje u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore potrebno je obezbijediti potvrdu da ovo pravo kod njih nije ostvario
  • Broj žiro računa na koji će naknada biti isplaćena.

Uslovi, način i postupak za ostvarivanje naknade, mogu se naći na sajtu Opštine Nikšić.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije