Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:01
27.1.2021.

Koje su obaveze pravnih i fizičkih lica u zimskom periodu, evo kolike su kazne

Ukoliko snijeg i led na prilaznim putevima do objekata nije očišćen, po opštinskoj odluci pravna lica sleduje kazna od 150 eura, a odgovorno lice u pravnom licu platiće 20 eura.


U minulih pet godina Opština je zbog nepoštovanja čišćenja snijega i leda kaznila dva pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu. Odlukom o komunalnom uređenju teritorije opštine Nikšić, propisane su obaveze javnih preduzeća, privrednih subjekata i fizičkih lica u zimskom periodu za čišćenje snijega i leda sa javnih površina.

U slučaju novih padavina na teritoriji naše opštine načelnik Komunalne policije Novica Milović podsjeća koja su to zaduženja i obaveze.

„Preduzeća, druga pravna i fizička lica dužni su da očiste snijeg sa prilaznih puteva i staza koje koriste i da ih posipaju odgovarajućim materijalom u slučaju poledice i to počev od kolovoza, pa do svojih objekata kojima ti prilazni putevi služe, da uklanjaju snijeg i led sa krovova zgrada, ako snijeg, odnosno led predstavlja opasnost za prolaznike ili samu zgradu“, objašnjava Milović.

U slučaju da, kako pojašnjava, odgovorna preduzeća, druga pravna i fizička lica ne izvrše navedene obaveze i zbog toga nastupi šteta na tijelu ili imovini trećih lica, oni će u cjelosti odgovarati po principu objektivne odgovornosti.

Milović savjetuje da se prilikom uklanjanja snijega i leda sa krova zgrade mora voditi računa da se upozore prolaznici i da se ne oštete vazdušne instalacije i vodovodi, da se ivičnjaci i slivnici ne zatrpavaju, te da se snijeg deponuje tako da ne ometa saobraćaj na kolovozu i prolaz pješaka trotoarom. Kada su u pitanju korisnici komunalnih usluga, koji koriste stambene i poslovne zgrade, njihova dužnost je, precizira Milović, da čiste snijeg i posipaju trotoare odgovarajućim materijalom u slučaju poledice ispred tih zgrada, kao i da, dodaje, uklone snijeg i led sa krova zgrade ako snijeg, odnosno led predstavlja opasnost za prolaznike ili samu zgradu.

,,Ako u prizemlju stambene zgrade postoji poslovna prostorija, o uklanjanju snijega sa trotoara ispred poslovne prostorije, o posipanju trotoara odgovarajućim materijalom ispred objekta, dužan je da se stara korisnik, odnosno vlasnik prostorija", naveo je on.

Ukoliko navedena lica ne postupe kao što je navedeno u Odluci, uklanjanje snijega i leda izvršiće D.O.O ,,Komunalno“ Nikšić , o trošku preduzeća i drugih pravnih i fizičkih lica koja su to bila dužna uraditi.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  27.2.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 18 stepeni.

 • 20:16
  27.2.2021.

  Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

 • 15:31
  27.2.2021.

  Predsjednik Mjesne zajednica Župa, Dragoljub Radulović kazao je da su danas počeli radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u tom kraju, gdje su unazad skoro pola vijeka znanje sticale generacije.

 • 10:46
  27.2.2021.

  Načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Tihomir Goranović i komandir tog centra Darko Mađarić u narednom periodu obavljaće druge poslove i zadatke u Upravi policije.