Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
14:25
26.9.2020.

Kako smo sami sebe „zaključali“

Distanca, ruke, maska. Najveći marketing u istoriji čovječanstva vrti se globalno od marta mjeseca. No, nešto ne štima. Ljudima ne prolazi „taj štos“.


Ili nije dobar marketing, ili nijesu dobre preporuke, ili nijesmo dobri mi kao društvo, ili oko ovoga „ili“ možda ima još desetine teorija, jedno je jasno, situacija je užasna.

A šta mi imamo, i dalje „Distanca, ruke i maska“ - ništa i sve, rekli bi više promukli od molbi i vapaja ljekari Instituta za javno zdravlje, ma generalno, svi zdravstveni radnici.

Zaključavanje kakvo smo imali u martu dalo je rezultate, zdravlja nije falilo, to što će faliti, predviđaju ekonomski analitičari, novca, da živimo buduće dane, o tome nekom drugom prilikom.

“Pukla nam je pogibija”

Nikšić bilježi prema juče objavljenoj listi 1.416 oboljelih na 100.000 stanovnika, lideri, šampioni smo septembarskog korona vala.

Ovako je to izgledalo 31. avgusta, dana nakon Parlamentarnih izbora – 65 oboljelih i 416 oporavljenih. Podnošljivo, ali i dalje uz svakodnevne vapaje, „Distanca, ruke, maska“, sad je važno izdržati, izbori su prošli, mjere se moraju poštovati više nego ikad.

Desetak dana prije toga direktor Insituta za Javno zdravlje, Boban Mugoša, u susret izborima reče „“Pukla nam je pogibija”. Pomalo kontorverznu izjavu, koja je potom objašnjena kao šala, pravdao je obavezama koje Institut i struku čeka sa nadolazećim izborima.

 „To je izazovan posao koji mora da uradi IJZ, a to je da se na zahtjev relevantnih institucija predloži način kako da se omogući glasanje u Crnoj Gori, a da svi mogu da biraju i budu birani, da proces izbora teče fer i da svi budu zadovoljni...“, objasnio je Mugoša.

Da je možda kazao da to znači da nas čeka katastrofalni talas zaraze, možda bi sve bilo drugačije, no sad je kasno...ili nije...

01.09. – 25.09.

Već narednog dana, dok su, što bi Abazović rekao, odjekivale pobjedničke fanfare na jednoj strani, stizao nam je poraz društvene odgovornosti. Alarm je odavno bio uključen, šetalo se, protestvovalo, pa se glasalo i opet kontraprotestvovalo i tako smo stigli do 7. septembra. Nikšić bilježi ukupno 190 aktivnih slučajeva, ili 125 više nego prije sedam dana.

Druga sedmica je spetembra i na njenom kraju, 14. septembra, već počinjemo da se navikavamo da imamo najviše dnevno zaraženih, baš tog 14. - 87. Ukupno 433 ili 368 više nego na početku mjeseca.

Treća sedmica je, Nikšić i dalje u vrhu, vodi mrtvu trku sa Beranama po broju oboljelih na 100.000 stanovnika. Upozorenja NKT-a su sve češća, inspekcije su ponovo aktuelne, vapaji „Distanca, ruke , maska“ jači nego ikad. Narod počinje da sluša, sve ih je više koji nose maske, jedni osuđuju sugrađane, drugi bi i dalje da se „foliraju“. Da ne zaboravimo brojke, 21. septembra - 768 aktivnih slučajeva.

Ništa ne pomaže.

25. septembar, u Nikšiću još 65 novozaraženih. Sada smo lideri septembarskog vala, definitvno. 821 aktivni slučaj.

Nema više zezanja, gasi sve, „zaključavaj“ Nikšić.

Od ponedjeljka ponovo pijemo kafu samo sa svojima, u toplom domu, a vi vidite valja li vam sačuvati, još to malo slobode da se krećete, pošto smo na brigu o zdravlju odavno oguglali.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:12
  24.10.2020.

  NVO LGBTIQ Socijalni Centar organizovala je juče u Alfa Centru trening za organizacije civilnog društva na temu “Sloboda okupljanja – mehanizam borbe za jednakost”.

 • 16:33
  24.10.2020.

  Pomjeranjem kazaljki na časovniku jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote 24. i nedjelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena.

 • 15:05
  24.10.2020.

  Didaktički materijal, koji je donirala Ambasada Italije, stigao je u nikšićke škole.

 • 12:39
  24.10.2020.

  Prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj Gori se godišnje obavi oko 1.000 namjernih i selektivnih abortusa, zbog neplaniranih trudnoća i odabira pola djeteta. Do 2018. godine postoji trend neravnoteže između polova na rođenju i on se, za posljednjih 15 godina, kreće 110 dječaka na 100 djevojčica, pokazuje istraživanje Kliničkog centra.