Autor: onogost.me
Foto: ALFA Centar
16:35
13.4.2018.

Jubilej – 250. saobraćajni čas i 100. pozitivno rješena inicijativa

NVO „Alfa centar“ održala je saobraćajni čas učenicima područnog odjeljenja Osnovne škole „Ivan Vušović“ u Rastovcu, kraj Nikšića, a času je prethodilo postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije u blizini pomenutog područnog odjeljenja.


“Vec dugo tražimo i zahtijevamo da se problem postavljanja signalizacije riješi. ‘Alfa centar’ nam je mnogo pomogao, ali imamo još dosta stvari koje treba dovesti u red, najviše zbog djece”, kazao je u ime mještana Vidoje Kisić.

Direktor “Alfa centra”, Aleksandar Dedović, istakao je da je saobraćajni čas koji su realizovali u sklopu njihove misije povećanja saobraćajne kulture kod učenika predškolskog i školskog uzrasta, 250. po redu, dok je postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije 100. inicijativa koju su podnijeli nadležnim organima lokalnih samouprava u Crnoj Gori i koja je pozitivno riješena. Prema njegovim riječima, 90 odsto podnijetih incijativa je uspješno realizovano, i to 81 iz oblasti rješavanja saobraćajne kulture, dok su ostale uglavnom iz oblasti komunalne djelatnosti.

“Iz godine u godinu, doduše veoma sporo, građani se oslobađaju straha od komunikacije sa odgovarajućim službama na lokalnom i nacionalnom nivou. Sve veći broj njih se aktivno uključuje u procese donošenja odluka i pokretanje različitih inicijativa čiji je rezultat povečanje bezbjednosti i ukupnog kvaliteta života”, istakao je Dedović.

Prema njegovim riječima još uvijek su građani usmjereni samo na rješavanje pitanja koji se tiču uskog broja zainteresovanih, dok je primjetan izostanak razumjevanja i podrške kada su u pitanju širi interesi.

“Veliki broj njih se jednostavno plaši koristiti svoja prava iz Zakona o lokalnoj samoupravi u strahu da se iz njima znanih razloga zamjeri ‘vlasti’ ili ‘nekome iz vlasti’. U tom oslobađanju od straha nevladine organizacije imaju važnu, ali ne i presudnu ulogu”, kazao je Dedović.

A da svoja prava građani mogu ostvariti bez nekih posebno komplikovanih procedura svjedoče, smatra on, njihovi dosadašnji uspjesi, a posebno je istakao dobru saradnju sa nikšićkim Sekretarijatom za saobraćaj i komunalne poslove.

“Znam da je daleko dan kada će ovakve i slične stvari biti svakodnevica, jer će se građani još dugo oslanjati na obećanja partijskih prijatelja, rođaka i kumova zanemarujući svoja prava koja im obezbjeđuje Zakon”, zaključio je on.

Koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u “Alfa centru”, Nada Radović, sigurna je da će postavljanje vertikalne signalizacije uticati na povećanje opreza kod svih učesnika u saobraćaju, a posebno na vozače.

“Ali, bez kontinuirane edukacije od najmlađih do najstarijih u ovom dijelu MZ Vidrovan samo saobraćajni znak neće biti garancija da je problem koji su građani registrovali riješen. Apelujemo na sve da nam bezbjednost saobraćaja postane stil života, a briga prema sebi i drugima životni imperativ”, poručila je Radovićeva.

 

Izvor: vijesti.me

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:22
  19.9.2018.

  Najava XVI godišnje naučne konferencije, koju organizuje Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, našla se na listi najprestižnijih svjetskih događaja sportske nauke u 2019. godini na sajtu Internacionalnog savjeta za sportske nauke i fizičko vaspitanje ICSSPE (International Council of Sport Science and Physical Education).

 • 13:33
  19.9.2018.

  Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić danas je u Nikšiću obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević, koja trenutno brine o dvoje djece bez roditeljskog staranja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 12:14
  19.9.2018.

  Ova zgrada koju će useliti njeni stanari još jedan je dokaz brige o ovoj kategoriji stanovništva i nastavićemo i dalje da radimo na poboljšanju života penzionerske populacije, ne samo u ovoj opštini, već u cijeloj Crnoj Gori i trudićemo se da nam njihova dobrobit bude osnov za pronalaženje modela brige o njima, kazao je Kemal Purišić tokom današnjeg uručivanja ključeva penzionerima za 75 stanova u novoizgrađenoj zgradi u Rudom Polju.

 • 09:31
  19.9.2018.

  Poštovani čitaoci i prijatelji portala Onogošt, sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da od danas sadržaje na stranicama našeg portala možete pratiti u redizajniranom izdanju.