Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
12:30
18.9.2019.

Grbović: Dobro stanje sa finansijama omogućilo da realizujemo značajne investicione projekte

Praznik grada danas je obilježen u Nikšićkom pozorištu Svečanom sjednicom Skupštine opštine.


Tim povodom, predsjednik opštine Veselin Grbović podsjetio je da je na današnji dan prije 75 godina Nikšić oslobođen od fašističkog okupatora.

Godina između dva septembra, kako je naglasio, obilježena je uspjesima i na lokalnom i na državnom planu.

„Postignuti su izvanredni finansijski rezultati. Opština je na kraju 2018. godine premašila planirani budžet za preko 20 odsto. Od  planiranih 20 miliona, ostvareno je 24 miliona eura. Slični rezultati se ostvaruju i u 2019. godini, budući da je planirani budžet već realizovan oko 90 odsto“, naveo je predsjednik.

Dobro stanje sa finansijama je, kako je kazao, omogućilo lokalnoj samoupravi da realizuje i značajne investicione projekte i popravi privrednu sliku našeg grada.

„Opština je posebnu pažnju posvetila izgradnji vodovoda u seoskim područjima (Vraćenovići, Dragovoljići, Bršno, Petrovići...), asfaltiranju regionalnih i magistralnih puteva, kao i puteva u prigradskim i seoskim područjima, uređenju gradskih ulica. Radilo se i na izgradnji stanova za penzionere, zdravstvene radnike, radnike MUP-a, gdje je Opština obezbijedila zemljište i oslobodila investitore plaćanja komunalija. Privatni investitori rade oko 1.000 stanova u Nikšiću“, istakao je Grbović i dodao da su pokrenuti značajni poslovi na Domu revolucije.

Završen je, kako je napomenuo, i poslovni centar kod gradske pijace i Trga Slobode, počinju radovi na izgradnji Doma za stare, rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, zapadne tribine stadiona Sutjeske, a završena je rekonstrukcija opštinske zgrade. Rade se i projekti vezani za Aerodrom „Kapino Polje“.

Na privrednom planu veći broj firmi se bavi realizacijom niza projekata velike finansijske vrijednosti, kao što su izgradnja novog pogona Mesne industrije „Goranović“ (vrijednost oko 7,5 miliona eura) i izgradnja II bloka vjetrenjača Gvozd 48mw (vrijednost oko 50 miliona eura). Grade se, kako je dodao tri hotela, dvije benzinske pumpe, fabrika građevinskog materijala, poslovni centar „LD gradnja“...

I sportska i kulturna scena u gradu su, prema riječima predsjednika, na zavidnom nivou, pa se u saradnji sa Ministarstvom kulture nastavlja realizovanje brojnih festivala, vrši se restauracija spomenika kulture, a nastavljaju se i radovi na lokalitetu Crvena stijena.

Opština je ove godine, podsjeća predsjednik, realizovala i Program zapošljavanja stručnih kadrova kojim je uposleno 85 mladih visokoškolaca.

Nezaposlenost u našem gradu je smanjena sa 18 odsto na trenutnih 12 odsto, čime su planovi opštinskog rukovodstva, kako je rekao, po ovom pitanju u potpunosti ostvareni.

„U svoje ime i u ime svojih saradnika i radnika opštine, obećavam vam da ćemo i dalje nastaviti vrijedno i časno raditi na realizaciji programa i planova našeg grada u cilju ljepšeg i boljeg života naših građana, uz jasnu viziju u bolje sjutra“, poručio je Grbović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:51
  29.9.2020.

  Kada su igrači bili bez pare u džepu, pomagali su navijači. Kada je bilo teško, opet su navijači bili puna podrška. To je Fap mašina. Čelikova armija sa tribina više ne može da navija za svoj klub koji je ugašen, ali svoju energiju ne troše uzalud. Spremna je družina Fapovaca za nove poduhvate i to one najhumanije vrste. Osnivaju Uduženje dobrovoljnih davalaca krvi “Fap mašina”.

 • 07:40
  29.9.2020.

  Roditelji su ogorčeni odlukom Ministarstva prosvjete kojom ostaje da učenici prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda u srednjim školama počnu 1. oktobra sa praćanjem nastave u školskim klupama, kada se bilježi veliki broj zaraženih i širi epidemija, piše Dan.

 • 18:54
  28.9.2020.

  Prvog dana prijave za upis na specijalističke studije Univerziteta Crne Gore, za studijsku 2020/21. godinu, ukupno je predalo dokumentaciju 465 kandidata na 19 fakulteta, odnosno 81 studijski program.

 • 17:46
  28.9.2020.

  Direktor IJZ je Boban Mugoša na današnjoj konferenciji NKT-a kazao je da je očekivao veće razumijevanje ugostitelja kada je u pitanju zatvaranje lokala u Nikšiču.