Autor: onogost.me
Foto: Marija Vujović
14:32
19.1.2020.

FOTO i VIDEO: Nikola Radulović doplivao prvi do Časnog krsta

Eparhija budimljansko-nikšićka organizovala je danas, drugu godinu zaredom, plivanje za Bogojavljenski krst.


Među 400 učesnika prvi do Časnog krsta na Krupcu doplivao je 25-godišnji Nikola Radulović.

“Puno mi znači sto sam prvi doplivao. Prvi put plivam za Časni krst. Zahvalio bih se svima što su došli u ovolikom broju, čast je plivati pred ovolikim narodom. Nadam se da ću plivati i naredne godine. Ovo je veliki blagoslov za moju porodicu”, istakao je ovaj momak koji je plivao sa bratom blizancem Nemanjom.

 

 

Sveštenik Miodrag Todorovic, uručujući nagradu Nikoli, kazao je da čovjek liči na krst, a krst na čovjeka.

“Kad raširimo ruke i hodamo, mi smo hodajući krst. Zato nije ni čudo ovoliki okup, da čovjek poleti  prema onome što mu je najsličnije i najsigurnije, prema onome što ga odvodi u carstvo nebesko, prema onome što od čovjeka pravi istinskoga, pravog, Hristovoga vječnoga čovjeka, čovjeka za vječnost stvorena. Zato danas ovoliki narod, sve je polećelo prema Krstu s radošću i ljubavlju", naveo je on.

Za Časni krst danas je plivalo više žena, ali i djece. Takvi su devetogodišnji i desetogodišnji Sava i Lazar Dubljević.

"Bilo je hladno ali nije previše. Prvi put plivamo za Krst i plivaćemo i sljedeće godine. Došli smo sa ocem, i on je plivao", kazali su oni.

Današnjem događaju prisustvovalo je više hiljada ljudi.

Plivanju za Časni krst prethodila je sveta liturgija koja je održana jutros u 9h u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:05
  23.2.2020.

  U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras je u Nikšiću održana litija, kojoj je prethodio moleban u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog

 • 16:52
  23.2.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:08
  23.2.2020.

  Nikšić se pridružio najmasovnijem aktivističkom pokretu „Milijarda ustaje/One bilion rising revolution“ i u organizaciji NVO „Ženska alijansa“ plesnim performansom grupe „Art Viva dance“, pod rukovodstvom Tanje Čolević, obilježili kampanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

 • 13:13
  23.2.2020.

  Podaci istraživanja “Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori” još jedna su u nizu potvrda da još ne postoje institucionalni mehanizmi za suočavanje sa problemom zloupotrebe droga među mladima, na rezultati ovog istraživanja uopšte nijesu iznenađujući, ocijenio je izvršni direktor Nevladine organizacije 4Lajf Saša Mijović.