Autor: onogost.me
Foto: Marija Vujović
14:32
19.1.2020.

FOTO i VIDEO: Nikola Radulović doplivao prvi do Časnog krsta

Eparhija budimljansko-nikšićka organizovala je danas, drugu godinu zaredom, plivanje za Bogojavljenski krst.


Među 400 učesnika prvi do Časnog krsta na Krupcu doplivao je 25-godišnji Nikola Radulović.

“Puno mi znači sto sam prvi doplivao. Prvi put plivam za Časni krst. Zahvalio bih se svima što su došli u ovolikom broju, čast je plivati pred ovolikim narodom. Nadam se da ću plivati i naredne godine. Ovo je veliki blagoslov za moju porodicu”, istakao je ovaj momak koji je plivao sa bratom blizancem Nemanjom.

 

 

Sveštenik Miodrag Todorovic, uručujući nagradu Nikoli, kazao je da čovjek liči na krst, a krst na čovjeka.

“Kad raširimo ruke i hodamo, mi smo hodajući krst. Zato nije ni čudo ovoliki okup, da čovjek poleti  prema onome što mu je najsličnije i najsigurnije, prema onome što ga odvodi u carstvo nebesko, prema onome što od čovjeka pravi istinskoga, pravog, Hristovoga vječnoga čovjeka, čovjeka za vječnost stvorena. Zato danas ovoliki narod, sve je polećelo prema Krstu s radošću i ljubavlju", naveo je on.

Za Časni krst danas je plivalo više žena, ali i djece. Takvi su devetogodišnji i desetogodišnji Sava i Lazar Dubljević.

"Bilo je hladno ali nije previše. Prvi put plivamo za Krst i plivaćemo i sljedeće godine. Došli smo sa ocem, i on je plivao", kazali su oni.

Današnjem događaju prisustvovalo je više hiljada ljudi.

Plivanju za Časni krst prethodila je sveta liturgija koja je održana jutros u 9h u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:51
  8.7.2020.

  Kompanija Philip Morris International Inc. može da informiše svoje potrošače da IQOS, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duvan, smanjuje izloženost korisnika štetnim hemikalijama koje se nalaze u cigaretama, objavila je u utorak američka Agencija za hranu i ljekove (FDA), a prenosi Blumberg.

 • 13:25
  8.7.2020.

  Institut za javno zdravlje (IJZ), u cilju što bolje zaštite djece, preporučuje nošenje maski, posebno kod djece osnovnoškolskog uzrasta ili starije.

 • 12:15
  8.7.2020.

  Kapetanovo jezero sa okolinom (Mganik, Lukavica, Žurimovi, Kapa Moračka, Tali, Stožac, Izvorište Morače i Komarnice...) je u samom vrhu planinsko turističkih potencijala Crne Gore, a tamo se ovih dana bez plana, dozvola, koncepcije razvoja podižu turistički objekti, saopštila je NVO Zeleni Crne Gore.

 • 11:14
  8.7.2020.

  Policija je tokom prethodnog dana nadležnim tužilaštvima podnijela krivične prijave protiv 11 osoba zbog kršenja mjera o sprečavanju širenja koronavirusa.