Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:26
7.10.2019.

FOTO: Na Trgu Slobode proslavljen Dan Vojske

Ceremonijom na Trgu Slobode danas je svečano obilježen Dan Vojske Crne Gore.


Tom prilikom ministar odbrane Predrag Bošković obratio se prisutnima naglasivši da u vijeku jubileja krupnih nacionalnih događaja više nikada nećemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van nje, mimo njenog ponosa i bez njenog glasa.

On je istakao da “takva hipoteka prošlosti obavezuje da u spoljnopolitičkom kursu pronalazimo najbolja rješenja".

"Smatramo da je najprihvatljiviji međunarodni okvir djelovanja crnogorske države u zajednici sa najrazvijenijim nacijama. Ipak izbori nijesu uvijek laki", rekao je Bošković prisutnima.

Dodao je i da je Crna Gora, stvarajući pouzdane partnere i vodeći odgovornu politiku, postala 29. članica NATO-a. Time je, kao je dodao, omogućeno crnogorskom vojniku da se razvija potpuno kompatibilno sa svojim evroatlantskim kolegama.

"U stoljetnoj borbi zaboravljajući što više sloboda i znači, crnogorski ratnik nije zastajkivao niti se zapitkivao. Opijen nevjerovatnom vjerom u ispravnost svojih stremljenja, prkosio je istoriji i vremenu prenoseći sa pasa na pas ideju o nezavisnosti Crne Gore", naveo je ministar poručivši da ne postoji časniji događaj od susreta zakletve i mladog vojnika.

Od sada su, kako je rekao, dio jednog sistema u kojem je svaka karika važna, poštovanje starješina i naređenja, posvećenost i patriotizam, ali i etika postupanja kao jedina mjera vrijednosti.

Ministar je naglasio i da je na polju odbrane urađeno mnogo.

"Modernizovali smo našu vojsku, nabavili sofisticiranu opremu, podmladili kadar, uradili dosta na snaženju identiteta i imidža vojske i pokrenuli više ključnih infrastrukturnih projekata", rekao je Bošković.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, koji se takođe obratio na nikšićkom trgu, naveo je da se danas ne obilježava samo jedna pobjeda, već sloboda koja simbolizuje obnovu i napredak.

“Istorijska vertikala od gotovo milenijuma, koja nas spaja sa Tuđemilskom bitkom, obavezuje nas i opominje da njegujemo slavno istorijsko nasljeđe i stradanje crnogorskih vojnika”, rekao je Dakić dodajući da vojnici imaju obavezu da ne zaborave žrtve i stradanje generacije predaka kroz istoriju.

Takođe, kako je kazao, ne smijemo dozvoliti da se ona ponove.

Prema njegovim riječima, izgradnja operativnih sposobnosti, implementacija modernih standardna i učestvovanje u kolektivnom sistemu bezbjednosti glavni su prioriteti Vojske Crne Gore.

"Vojska je za plemenite i hrabre. Služiti svojoj zemlji i njenom narodu nas obavezuje da cijenimo poziv koji smo odabrali, da poštujemo žrtve onih koji su kroz vjekove čuvali ugled vojnika, da pažljivo mjerimo svaki korak i postupak", poručio je Dakić.

Uputio je poruku i našim vojnicima u misijama.

"Obavezujem vas da branite i služite humanosti i svemu što su univerzalne vrijednosti koje njeguje moderna civilizacija, kako dolikuje crnogorskom vojniku. Časno, predano i iskreno! Da ime crnogorskog vojnika ostane na visinama na kojima je vazda bili", riječi su Dakića.

Dan Vojske čestitao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Manifestaciji su prisustvovali i predsjednici Vlade i parlamenta, Duško Marković i Ivan Brajović.

Nikšićanka Ana Marija Grubač, dio rezervnog sastava VCG izvela je padobranski skok i na Trg Slobode u Nikšiću donijela zastavu Crne Gore.

Ovom prilikom je predstavljen dio vojnog naoružanja i opreme, a 76 novih vojnika po ugovoru je položilo svečanu zakletvu.

Predstavljeno je i devet kadeta koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu, a koji su unaprijedjeni u čin potporučnika.

Vojska Crne Gore slavi svoj dan u znak sjećanja na 7. oktobar 1042. godine, kada su naši ratnici na čelu sa knezom Vojislavom, na području Crmnice, nanijeli težak poraz vizantijskoj vojsci.

Bitka na Tuđemilu vođena je između dukljanske i vizantijske vojske, spada među najznačajnije i najsudbonosnije istorijske događaje u ukupnoj crnogorskoj prošlosti.

Vojni poziv veliki izazov

Sanja Dulović, polaznica osnovne vojničke obuke smatra vojni poziv veoma časnim i odgovornim, ali i sebe osobom koja može da ga obavlja.

“Smatram velikim izazovom ovaj poziv i jedva sam čekala da se upustim u sve ovo. Današnji dan predstavlja jako važan dan za mene i jako sam srećna što sam baš danas ovdje u vojničkoj uniformi sa meni najbližim ljudima i meni najbližim kolegama”, iskrena je ona.

VCG, koja je pripadnica NATO-a, kaže, moze pružiti dosta toga na profesionalnom planu.

“Ja sam tek na početku duge staze i svakodnevno učim i usavršavam se u VCG”, dodala je ona.

A da je vojska ispunila i više od njegovih očekivanja, kazao je devetnaestogodišnji razvodnik Balša Šćepanović.

“Kao mlađi maštao sam o tome da branim otadžbinu i da budem pripadnik VCG. Ovo znači jedan novi početak. Očekujem da se dugo bavim ovim pozivom”, zaključio je on.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  16.5.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 11:18
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 09:13
  16.5.2021.

  Alimentacioni fond u Crnoj Gori konačno bi mogao da zaživi početkom naredne godine, jer je ekspertska grupa uradila Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece i poslala ga Ženskom klubu u Skupštini, najavila je za Pobjedu kopredsjednica tog skupštinskog tijela Branka Bošnjak.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.