Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
19:16
12.5.2021.

FOTO: Litija ulicama Nikšića

Povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada pod Trebjesom, veliki broj građana danas se okupio ispred nikšićkog Sabornog hrama odakle je, nakon molebana, krenula litija.

 


Litiju ulicama Nikšića predvodio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije zajedno sa sveštenstvom.

Litiji su prisustvovali predsjednik Opštine Marko Kovačević i predsjednik Skupštine Nemanja Vuković.

Episkop Joanikije je, u obraćanju ispred Hrama, pozvao okupljene građane na poštovanje mjera, koliko je to moguće, poručivši da će odgovoriti na ljubav naroda prema Svetom Vasiliju i krenuti na molitveni hod, kako se ne bi prekidao.

"Sjećamo se, i to ćemo proslaviti danas, prošle godine kada smo išli u molitveni hod i kada smo bili optuženih da širimo zarazu. Narednih mjesec dana u gradu Nikšiću nije bilo nijednog oboljelog od ove opake bolesti. Neka tako bude i ove godine, i neka Sveti Vasilije odagna od nas svaki zarazni virus, a posebno virus mržnje, svađe i podjela. Da se objedinimo u ljubavi, i sigurni smo, kada mi uklonimo mržnju i rasprave između nas, da će nam bog dati svako dobro i da će u dogledno vrijeme ukinuti i ovu zarazu koju je pustio na nas zbog naših grehova, ne bi li smo se obratili gospodu", kazao je Joanikije zahvalivši se pripadnicima Vojske Crne Gore što su dijelili maske.

Sveti Vasilije Ostroški, kako je kazao, i dalje predvodi svoj narod, u njemu je prisutan i nikada ga nije ostavio.

 „Nije nas ostavio ni kada je bilo najteže, ni kada smo bili stavljeni van zakona i kada smo trpjeli najveću nepravdu, uvrede i poniženja. Ali onaj ko hoće da ponizi sveca Ostroškoga sam će biti ponižen. To je takav duhovni zakon i to zna naš narod. Mi želimo da nam ovaj praznik donese mir, slogu, radost i zdravlje“, poručio je Joanikije.

Veći dio okupljenih, kako se može vidjeti, ne nosi zaštitne maske i ne poštuje se fizička distanca.

Propisanim mjerama Ministarstva zdravlja zabranjena su masovna okupljanja.

Prvi put 1996. godine litija je prošla gradskim ulicama pri povratku moštiju Svetog Vasilija iz njegove rodne Hercegovine, gdje su privremeno prenešene.

Od tada svake godine  12. maja litija u Nikšiću okupi veliki broj ljudi koje predvode crkveni velikodostojnici, sa ikonama i jastukom Svetog Vasilija (relikvija nikšićke Saborne crkve) prolazeći centralnim gradskim ulicama u slavu i čast Ostroškog Čudotvorca.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:56
  25.6.2021.

  Vlada Crne Gore, kako je i obećao u predizbornoj kampanji, pomoći obnovu Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred hrama, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prilikom posjete episkopskoj rezidenciji u Nikšiću novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

 • 07:59
  25.6.2021.

  Vlada je donijela odluku o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore za studijsku 2021/2022. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i data  saglasnost na Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija za narednu studijsku godinu kojim je predviđen upis 3.331 studenta, odnosno 232 studenta manje u odnosu na prethodnu godinu kada je predložen upis 3.563 studenta.

 • 20:34
  24.6.2021.

  Možda ti djeluje kao mali doprinos, ali udruženom akcijom, kroz kampanju „Amo da čistimo“ pokazaćemo da je čista priroda uvijek u modi i u srcu svih onih koji, kao i Nikšićko Pivo, znaju šta su neprolazne vrijednosti. 

 • 18:47
  24.6.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.