Autor:
Foto: Marija Vujović
12:18
20.10.2016.

Forum u Tehnopolisu: Problem sajber kriminala svesti na najmanju mjeru

Tehnopolis je danas domaćin prvog Foruma o sajber bezbjednosti u Crnoj Gori.


Na ceremoniji predsjednik opštine Veselin Grbović prisutnima je kazao da svi treba da se zamisle zbog povećanja sajber kriminala u svijetu čemu, po njegovim riječima, i sami nerijetko doprinosimo ne preduzimajući sve mjere sigurnosti i bezbjednosti.

“Iako Crna Gora nije u tolikoj mjeri zahvaćena ovom vrstom problema, svakako treba preduzeti preventivne mjere i ovaj problem svesti na najmanju moguću mjeru. Prije par dana, tačnije u izbornom danu registrovani su pokušaji hakovanja sajtova firmi, političkih partija i nevladinih organizacija. Međutim, na sreću svih, adekvatno je reagovano i problemi su ubrzo riješeni”, podsjetio je Grbović.

On je dodao da je u ovoj oblasti, kao i u ostalima, neophodna potpuna saradnja i koordinacija kako bi crnogorski digitalni prostor bio zaštićen, te da je zbog svega navedenog izuzetno važna edukacija u oblasti sajber bezbjednosti.

“Zbog toga u potpunosti podržavamo osnivanje Centra za edukaciju u oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori čije će sjedište biti ovdje u Tehnopolisu. Uspostavljanjem ovog centra zaokružuje se priča o inovativno-tehnološkom centru čija misija je, između ostalog, shvatanje da je tehnologija tu da nam pomogne da razvijamo vizije i kreativnosti, a inovacije praktično primijenimo”, poručio je Grbović.

A kako je oktobar jmjesec sajber bezbjednosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) današnji gost Tehnopolisa bila je i ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Margaret Ann Uyehara. Ona je naglasila da je zajednički i najvažniji prioritet svih građana zaštita informacija i obezbjeđivanje uslova da mreže i sistemi budu sigurni i stabilni.

“Izazovi koje postavlja sajber bezbjednost su složeni i sveprisutni. U današnjem svijetu gdje su prijetnje dinamične i destruktivne održavanje otpornosti sistema poslovanja, dok se u isto vrijeme umanjuje rizik po bezbjednost, predstavlja pravi izazov sa kojim se suočavaju i vlade, ali i privatni sektor”, kazala je ona podsjećajući da američka vlada ulaže velike napore kako bi se povećala bezbjednost u ovoj oblasti.

Generalni direktor Ministarstva nauke Darko Petrušić istakao je da će Forum značajno doprinijeti razvoju svijesti, a svakako i obrazovanju u oblasti sajber bezbjednosti. Takođe je rekao da je cilj razvijati informaciono-komunikacione tehnologije jer će, kako je kazao, do 2020. godine u Evropi faliti oko million eksperata u toj oblasti.

“Tehnologija u 21. vijeku je neizbježna i to je nešto u šta zaista treba ulagati. Crna Gora je to prepoznala i značajna sredstva su uložena. Naravno, mi nastavljamo sa našim planovima i izvršenjem sljedećih projekata”, zaključio je Petrušić.

Radni dio Foruma otvorio je Kenan Duraković iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije svojim izlaganjem na temu “Sajber bezbjednost i zajednička odgovornost”. Forum u Tehnopolisu trajaće do 15h. Dejan Tomović iz Agencije za nacionalnu bezbjednost održaće predavanje na temu “Sajber terorizam i nacionalna bezbjednost”, dok će Jakša Backović iz Ministarstva unutrašnjih poslova predstaviti temu “Zaštita građana u sajber prostoru”. 

Ostale vijesti iz kategorije