Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:33
11.4.2021.

(Eko)patriotizam Nikšićana na djelu

Ovih dana grupa mladih Nikšićana pokazuje i dokazuje kako izgleda (eko)patriotizam na djelu. Rukavice, kese i maska rekviziti su koje koriste od Trebjese do Krupca, a sve sa jednim ciljem – osloboditi grad od otpada.


Kada su tri mlade Nikšićanke – Bojana Kršikapa, Ivana Čogurić i Jelena Jovićević, pokrenule akciju čišćenja grada znale su da ih čeka nimalo lak zadatak. Vrijedna ekipa brzo je dobila pojačanje.

„Akcija je pokrenuta od strane tri žene, Jelene, Bojane i mene, ali i podržana od strane četiri muškarca i još jedne Jelene. Dakle četiri žene, klinac Andrija, Marko, Janko i Žarko. Tako da je to naša zvanična ekipa zasad“, priča Ivana Čogurić.

Osmočlana ekipa volontera iza sebe ima tri velike akcije čišćenja, a u sve su se spontano otisnuli krajem marta.

 „Ideje su bile svuda oko nas, samo se moralo fizički uposliti i spakovati "ideje" u kesu za smeće. Stanje na terenu je pokazalo da smo se zapuštili iI pokazali koliko se konzumira alkohol, loša hrana, nekultura i rekreativno bacanje smeća“, priča Čogurić.

Volonteri su njihov pokret nazvali ekopatriotizam, a energiju koja ga pokreće ekomatriotizam.

Priznaju da su naišli na lavinu sjajnih komentara i riječi podrške, što, kako kažu, dokazuje da ekopatriotizam i ekomatrioziam imaju priliku da opstanu.

„Dočekao nas je veliki broj istomišljenika! Ali i predrasude. Svako kako je naučen“, dodaje Čogurić.

Na pitanje šta bi predložili lokalnoj upravi da uradi po pitanju zaštite životne sredine, Čogurić ima savjet: „Ne predlažemo ništa. Osim da banu u akciju, ponesu flašu vode i masku. Trebjesa je toliko široka da socijalna distanca neće biti problem.“

Štafeta od Trebjese do Gorice

Ekološki duh i radoznalost Nikšićanke su prenijele i na društvene mreže (_ecopatriotizam) putem kojih svakodnevno obavještavaju pratioce o narednim akcijama.

Da sve poprima značaj i da su na dobrom putu da odgovore zadatku dokazuju i prvi ekopatriotski dogovori o akcijama čišćenja. Ekopatriotizam već sjutra, u 16 časova, otvara kapiju Gorice.

„Naša priča počinje sa mi, zbog nas. Nas u Nikšiću, nas u Podgorici, nas u Kotoru... Nas đe god da smo na teritoriji Crne Gore. To je naše tlo, naš Jadran i naše plavo nebo. Naša akcija se širi. Ponedjeljak pred nama otvaramo predajom štafete. Jer to je timski rad. Ponedjeljak otvaramo otvaranjem kapije Gorice, jer ekopatriotizam prenosi vedrinu... Svi koji žele da pokažu/dokažu zdravu srž patriotizma neka se priključe ovoj ili već sljedećoj akciji“, objavljeno je na Instagram stranici.

Čogurić za kraj poručuje da smo dosta čekali i da nemamo vremena za gubljenje.

„Stav biće nam bolje kad poželimo da nam bude bolje. A naše bolje je počelo.“

Marija Goranović

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:28
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.

 • 14:02
  15.5.2021.

  Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrio postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine, saopšteno je iz Savjeta

 • 10:32
  15.5.2021.

  Od početka godine u Osnovnom sudu u Podgorici donijete su 24 presude zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, kojima je 26 osoba proglašeno krivim i osuđeno.