Autor: onogost.me
Foto: DMEN
09:21
25.5.2020.

Eko-park Blace dobio novi sjaj

Tokom proteklog vikenda volonteri Društva mladih ekologa radili su na sređivanju Eko-parka Blace.


Njih 10 je uklanjalo otpad, kosilo travu, popravljalo mobilijar.

„Tako je eko-park dobio novi sjaj za posjetioce, pogotovu one najmlađe za koje je posebno pripremljen teren i mobilaijar za zabavu. Ova akcija ujedno predstavlja i početak zvanične sezone u parku. Ranijih godina smo tokom aprila realizovali različite akcije koje bi označavale početak sezone, ali zbog svima nama poznate situacije sa Covid-19, to se ove godine desilo nešto kasnije. Ipak park je jednako lijepo zablistao i spreman je za nove/stare posjetioce“, naveli su iz Društva mladih ekologa.

Tokom akcije posjetila ih je, kako dodaju, porodica koja redovno dolazi i boravi u eko-parku i uručila im info tablu sa ekološkim porukama kao doprinos akciji. Kako navode mladi ekolozi, tabla će svakako naći svoje mjesto u parku.

Podsjećanja radi „Eko park Blace“ je formiran tokom 2015. godine u sklopu projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala Pivara Nikšić. Zamišljen je bio kao mjesto sa skromnim kapacitetima koji će doprinijeti ljepšem boravku u prirodnom ambijentu s obzirom da se nalazi svega dva i po kilometra od grada.

„Međutim, interesovanja su rasla i park je svakim danom bio sve posjećeniji. Uspjeli smo da za nove aktivnosti obezbijedimo sredstva od Fonda za aktivno građanstvo - FAKT i E3 consulting, sa kojim smo dodatno oplemenili prostor i kapacitete eko parka. Sada se na prostoru parka nalaze dva mosta, 15 stolova sa klupama, dvije ljuljaške, klackalica, sprave za trening, ogledna bašta, kružna trim staza u dužini od 400m, više staza za šetnju kroz šumu, 6 info tabli sa različitim obavještenjima, ozidan je roštilj kako bi se smanjilo paljenje vatre na više lokacija i minimizirala opasnost od izbijanja požara“, dodaju oni.

Tokom proteklih pet godina u parku je posađeno preko 100 stabala različitih vrsta drveća.

„Nimalo lak posao održavanja i oplemenjivanja parka vodi naš najbolji volonter Joko Radović, koji park svakodnevno obilazi i održava. Ni tokom ove akcije sa njegove strane nije izostala dobra organizacija tako da nikom od učesnika nije falio alat i zaduženje“, zaključili su iz Društva mladih ekologa.

 

Ostale vijesti iz kategorije