Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
16:20
28.10.2021.

Dvorište bolnice u Brezoviku obogaćeno sa stotinu sadnica

Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, jedina je specijalizovana ustanova u Crnoj Gori koja se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije.


Izgrađena je na mjestu ljetnjikovca Blaža Petrovića, predsjednika Vlade za vrijeme kralja Nikole. Uz bolnicu u Brezoviku najčešće se pominje pojam vazdušna banja što i ne čudi, jer na 56.000 metara kvadratnih veliki dio je pod šumom, tako da je aero terapija obavezan vid liječenja.

Zahvaljujući akciji koju je Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovalo u okviru kampanje “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, čiji je pokretač Agencija za zaštitu životne sredine, dvorište Brezovika je bogatije za još stotinu sadnica.

Prema riječima Miodraga Karadžića, predsjednika DMEN-a, u sklopu kampanje u Nikšiću će biti obuhvaćena i dvorišta Opšte bolnice i Doma zdravlja.

"Prvo smo izabrali Brezovik jer je potrebna i najveća količina stabala, bez obzira što se za Brezovik kaže da je zelena oaza. Ima tu i nekih starijih stabala koje je u ranijem periodu u organizaciji bolnice gradsko zelenilo uklonilo, a i pojavile su se površine na kojima mogu da se zasade nova stabla“, kazao je Karadžić i dodao da se kampanja “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” sprovodi povodom obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore.

Nikola Raičević, iz Agencije za zaštitu životne sredine, kazao je da je fokus kampanje ozelenjavanje površina javnih zdravstvenih ustanova.

„Završili smo jednim dijelom sjeverne opštine, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane. Cilj nam je da posjetimo Klinički centar Crne Gore i da se posvetimo i primorju. Agencija je svakako uvijek bila partner nevladinom sektoru, građanima dobre volje, tako da ćemo i dalje nastaviti da sprovodimo akciju i da se odazivamo na sve moguće humanitarne akcije“, poručio je Raičević.

Glavna sestra bolnice u Brezoviku, Slađana Soldo, kazala je da je akcija došla u pravom trenutku imajući u vidu starost postojećeg drveća.

„Mi smo i ranije gajili tu tradiciju da veliki dio našeg kruga bude pošumljen, ozelenjen prije svega zimzelenim drvećem“, kazala je Soldo.

Zahvalila se DMEN-u, Agenciji za zaštitu životne sredine, Komunalnom preduzeću, privatnicima, kao i Samostalnoj izviđačkoj četi „Tibor“, koja je učestvovala u akciji.

U bolnici, koja postoji od 1951. godine, godišnje se pregleda deset hiljada pacijenata, a hospitalizuje oko 2.800. Osnovana je prevashodno za liječenje pacijenata oboljelih od tuberkuloze, a deset godina nakon osnivanja transformisana je u Zavod za tuberkulozu.

Odlukom Ministarstva zdravlja 1990. preimenovana je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“. “Zaštitni znak” bolnice, koja je naučna baza Medicinskog fakulteta u Podgorici i Nacionalni centar za kontrolu i praćenje tuberkuloze, bile su i časne sestre katoličke crkve.

Za uspješan rad bolnica je 1989. dobila najveće priznanje grada, Nagradu oslobođenja „18. septembar“, a 2012. Ljekarska komora „Dr Branko Zogović“ dodijelila joj je nagradu za poseban doprinos u radu zdravstvene službe.

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:51
  29.11.2021.

  Savjet Mjesne zajednice (MZ) Župa nikšićka donirao je Osnovnoj školi „Dušan Bojović“ savremeni projektor.

 • 14:31
  29.11.2021.

  Zato 29. novembar 1943. godine je dan za poštovanje i sjećanje na zajedničku borbu, pobjedu i slobodu, za zemlju zalivenu krvlju hiljade boraca koji su se borili za svoje i narodne ideale pod Titovim i KPJ rukovodstvom, kazao je predsjednik Centralnog komiteta partije, Radislav Stanišić prilikom obilaska spomenika u Straševini.

 • 13:51
  29.11.2021.

  Danas je u 86. godini života preminuo Mirko Toša Đurović, pedijatar koji je liječio znanjem ali i riječima, piše RTNK.

 • 13:28
  29.11.2021.

  Na Vidrovanu, kod Nikšića, danas je polaganjem cvijeća na spomenik nikšićkom NOP odredu i prigodnim govorima obilježena 80. godišnjica od njegovog formiranja.