Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
08:20
18.10.2019.

Dvije godine beskompromisne borbe za spas Bukovice urodile plodom

Najava premijera Duška Markovića da će Vlada otpočeti pregovore o raskidu koncesija za izgradnju malih hidroeletrana na Bukovici naišla je na opšte oduševljenje branioca ove rijeke.


Jedan od onih koji su od prvog dana bili uz branioce Bukovice je Ekološki pokret Ozon, a predsjednik ove NVO Aleksandar Perović kazao je za naš portal da pozdravlja odluku Vlade da sačuva ovu rijeku od trajne devastacije, pomora żivog svijeta u njima i zarobljavanja u cijevi.

“Radujemo se što će građani okupljeni oko humanog cilja spašavanja rijeka koje im żivot znače konačno moći da se okrenu svakodnevnici i, nadamo se, ubuduće više cijene privilegiju da imaju takvo prirodno bogatstvo. Ipak mi u Ozonu ostajemo posvećeni borbi protiv desanta projekata mHE na našim rijekama, jer su one na kojima su izgrađeni ti društveno i ekološki štetni projekti i dalje vażne za nas kao organizaciju koja štiti javni interes i mi nećemo prestati ukazivati na njihovu pogubnost sve dok se rijeke ne oslobode iz cijevi i ponovo budu slobodne. Naravno, insistiracemo i na utvrđivanju odgovornosti onih koji su lošim upravljanhem omogućili da se dođe u poziciju kakva je bila pretbodnih godinu dana, jer je moglo doći do posledica koje su nepopravljiva”, kazao je Perović dodajući da Ozon nije nikada podržavao projekte mHE niti su za njih bile prihvatljive investicije od strane investitora koji transparentno i javno ne prezentuju porijeklo imovine i nemaju prethodne reference u realizaciji energetskih projekata.

“Mi ćemo i dalje insistirati na javnom interesu a to je jedini održivi razvojni pravac - ekološka drżava Crna Gora”, zaključio je Perović.

Borba mještana sela koja gravitiraju oko rijeke Bukovice traje gotovo puno dvije godine, a prvi protest nakon najave da će se na Bukovici graditi dvije male hidroelektrane održan je 3. septembra 2017. godine. Još tada su mještani i vikendaši okupljeni oko NVO Ekološki pokret Donja Bukovica najavili da su spremni i životima braniti rijeku. Potom je u februaru naredne godine održana javna rasprava u zgradi Opštine Šavnik, gdje su direktno predstavnicima investitora i opštine ponovljeni stavovi da rijeku neće dati ni po koju cijenu. Uslijedila su nova protestna okupljanja, organizovane razne akcije, ali kompanija “Hidra MNE” nije odustajala od svog nauma.

U maju mjesecu ove godine dovezene su mašine koje su krenule da rade pristupni put do rijeke, nakon čega je uslijedila reakcija mještana koji su već narednog dana stali pred mašine odlučni da ne dozvole dalje probijanje puta do rijeke. Organizovana je danonoćna straža, a u pomoć su pritekle razne organizacije među kojima je prva bila “Dalje nećeš moći” koja je branila Crno jezero. Uslijedio je i novi protest na kom se okupilo nekoliko stotina mještana, sa kojeg je takođe poručeno da Bukovici neće u cijevi. Svakodnevna okupljanja mještana kod mašina trajala su sve do 14. juna, kada je u posjetu došla ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je tada kazala da će biti obustavljeni radiovi do odluke Vlade.

 

Ostale vijesti iz kategorije