Autor: onogost.me
Foto: Screenshot
15:15
11.11.2019.

Draganu Peroviću nagrada bugarskog Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture Republike Bugarske, povodom velikog bugarskog praznika „Dana narodnih prosvjetitelja“ koji se obilježava 1. novembra, nagradilo je veći broj istaknutih djelatnika i institucija za njihov doprinos razvoju i popularizaciji bugarske kulture. Kao jedini stranac, ove godine nagrađen je i Dragan B. Perović, istaknuti crnogorski intelektualac i enciklopedista.


Nagrade je dobitnicima, na svečanoj ceremoniji održanoj 5. novembra, uručio ministar kulture Boil Banov, koji je istakao da je za njega:„velika čast dati ove nagrade povodom Dana narodnih prosvjetitelja i podstaći savremene prosvjetitelje - oni su ljudi koji nas vode naprijed.“

Dragan B. Perović nagrađen je „GRAMATOM“ („ГРАМОТА“) u kojoj se navodi da nagradu Ministarstva kulture dobija „za doprinos promociji bugarske kulture i umjetnosti i za razvoj obostrane saradnje između Republike Bugarske i Crne Gore.”

Praznik „Dan narodnih prosvjetitelja” prvi put se slavio u Plovdivu 1909, da bi ga 1922. Narodna skupština proglasila nacionalnim praznikom. Ovaj praznik je ustanovljen u znak śećanja na sve narodne buditelje, prosvjetitelje, preporoditelje, revolucionare, koji su doprinijeli buđenju narodnog duha i doveli do nacionalnog oslobođenja i napretka Bugarske. Poslije Drugog svjetskog rata, 1945. godine, prekinutо je njegovo proslavljanje. Praznik „Dan narodnih prosvjetitelja” ponovo je uveden u zvanične državne praznike i proslavlja se od 1992. godine.

Draganu B. Peroviću nagrada  „GRAMOTA“ biće uručena sjutra u 18.30h na Cetinju, u Ministarstvu kulture Crne Gore, pred početak svečanog koncerta kojim se obilježava 140. godišnjica bugarske diplomatije.

U ime ministra kulture Boila Banova, nagradu Ministarstva kulture Republike Bugarske Draganu B. Peroviću, uručiće dr Meglena Plugčieva, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori.

Ostale vijesti iz kategorije