Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:40
3.8.2021.

Dojena svaka druga beba u CG

Tokom posljednje decenije, u Crnoj Gori je porasla svijest o značaju dojenja, što je dovelo i do većeg dojenja u praksi. Naime, 2009. je samo 1 od 5 beba isključivo dojena 3 do 6 mjeseci, dok to isto sada važi za svaku drugu bebu.


UNICEF i SZO preporučuju da majke počnu s dojenjem već u prvom satu nakon rođenja djeteta i da nastave s isključivim dojenjem svoje bebe tokom prvih 6 mjeseci njenog života i tokom pandemije koronavirusa.

 U Crnoj Gori je svega jedna četvrtina majki djece starosti od 0 do 6 godina podojila svoju bebu u prvih sat vremena nakon porođaja, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

“Tri od 5 majki potvrdilo je da je njihova beba dohranjivana u porodilištu. Gotovo sve majke (94%) slažu se da je potrebno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile”, navodi se u saopštenju.

Ovo su samo neki od ključnih nalaza istraživanja na nacionalno reprezentativnom uzorku od hiljadu roditelja i staratelja djece uzrasta 0-6 godina koje je istraživačka agencija Ipsos sprovela uz podršku UNICEF-a i EU u martu ove godine.

“Nalazi istraživanja objavljeni su danas povodom Svjetske nedjelje dojenja koja se tradicionalno obilježava tokom prve sedmice avgusta kako bi se podigla svijest da je dojenje najbolji početak života i da od njega doživotno imaju koristi i majka i beba. Istraživanja pokazuju da isključivo dojenje ima bitnu ulogu u zaštiti od prekomjerne težine i gojaznosti u djetinjstvu. Dojenje je i moćna odbrana od rizika da se razviju hronične bolesti kasnije u životu”, navodi se u saopštenju.

Iako je dojenje prirodan čin, riječ je i o ponašanju koje se uči. Veliki broj istraživanja ukazuje na to da je majkama potrebna aktivna podrška za uspostavljanje i održavanje odgovarajućih praksi dojenja.

„Rano dojenje ne može zamijeniti nijedna adaptirana formula, kao što ni blizinu i sigurnost koju pruža majčino naručje ne može zamijeniti nijedna druga vrsta pažnje. Želimo da se naša djeca razvijaju i rastu u zdravom okruženju i ja vjerujem da će uspostavljanje Nacionalnog komiteta za dojenje značajno doprinijeti realizaciji svih zacrtanih aktivnosti koje za krajnji cilj imaju povećanje stope dojenja“, istakla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF pokrenuli su inicijativu „Porodilišta po mjeri beba“ (Baby-Friendly Hospital Initiative) 1992. godine, kako bi podržali dojenje u porodilištima. Zahvaljujući podršci UNICEF-a, u Crnoj Gori je inicijativa „Porodilišta po mjeri beba“ uvedena 2000. godine u sedam od ukupno jedanaest porodilišta, ali je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ovaj proces doveo do kraja i uskladio sa najnovijim međunarodnim standardima.

“ Inicijativa „Porodilišta po mjeri beba“ podrazumijeva deset koraka za podsticanje uspješnog dojenja, kao što su: informisanje majki o prednostima dojenja; obučavanje stručnog osoblja za pružanje podrške majkama da doje; obezbjeđivanje majkama i bebama da budu zajedno u porodilištu 24 sata dnevno; i utvrđivanje standarda za uspostavljanje i rad grupa za podršku dojenju nakon otpusta iz porodilišta”, navodi se u saopštenju.

UNICEF će, kako je kazaošef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori  Huan Santander,nastaviti da podržava Crnu Goru u unapređivanju kvaliteta zdravstvenih usluga kako bi svaka beba dobila najbolji početak života.

“On se obezbjeđuje dojenjem odmah po rođenju, kao i kroz aktivnu podršku majkama da nastave da doje od strane zdravstvenih službi, porodice i na radnom mjestu“, poručio je on.

UNICEF i SZO preporučuju da majke počnu s dojenjem već u prvom satu nakon rođenja djeteta i da nastave s isključivim dojenjem svoje bebe tokom prvih 6 mjeseci njenog života.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori dr Mina Brajović ističe da majke mogu i treba da doje i tokom pandemije koronavirusa.

„Dostupna istraživanja ukazuju da žene s COVID-om-19 mogu da doje ako žele preduzimajući sljedeće mjere predostrožnosti: nošenje maske dok doje kako bi se obezbijedila higijena disanja; pranje ruku 20 sekundi prije i nakon što dodiruju bebu i čišćenje i dezinfikovanje svih površina koje dodiruju“, objasnila je Brajović.

Ona je istakla i da su otprilike samo 13 odsto novorođenčadi isključivo dojeni tokom prvih 6 mjeseci života u evropskoj regiji SZO, koja ima nižu stopu dojenja nego sve druge regije.

Zahvaljujući podršci EU i UNICEF-a, na jesen će biti organizovana obuka zdravstvenih radnika o inicijativi „Porodilišta po mjeri beba“ u Crnoj Gori. Nakon toga će uslijediti procjena stanja u svim porodilištima kako bi se izradio plan podrške za dostizanje međunarodnih standarda porodilišta po mjeri beba. Uz podršku EU i UNICEF-a, Ministarstvo zdravlja će takođe raditi na usklađivanju Nacionalnog kodeksa o reklamiranju zamjena za majčino mlijeko s međunarodnim standardima Svjetske zdravstvene organizacije, čija Mreža za globalni monitoring i podršku sprovođenju Međunarodnog kodeksa o reklamiranju zamjena za majčino mlijeko, poznata kao NetCode, ima za cilj sprečavanje neadekvatnog reklamiranja zamjena za majčino mlijeko.

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:52
  23.9.2021.

  Pionirska reprezentacija Crne Gore savladala je vršnjake iz Republike Irske rezultatom 1:0 u drugom prijateljskom meču koji je danas odigran u Podgorici.

 • 20:49
  23.9.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:05
  23.9.2021.

  Neko po svijetu putuje stopom, biciklom, motorima ili automobilima, međutim grupa od devet turisita iz Njemačke i Austrije juče je u Nikšić sletjela svojim ultralakim letjelicama. Na proputovanju su kroz Evropu, a zadržaće se na aerodromu na Kapinom polju još danas, da obiđu ljepote naše zemlje, a onda opet u avanturu evropskim nebom.

 • 12:08
  23.9.2021.

  Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizovaće sjutra u devet sati u Institutu za javno zdravlje, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.