Autor:
Foto: onogost.me
10:28
23.1.2016.

„Djevojački krst“ u Maočićima: Priča o tragičnoj ljubavi

Na tridesetak kilometara od Nikšića, u selu Maočići, nalazi se „Djevojački krst“, spomenik koji datira još iz vremena turskih osvajanja. Sasvim neobičan spomenik sa sobom nosi priču o tragičnoj ljubavi, ali i hrabrosti djevojke i njenog vjerenika.  


„Krst“ ja spomenik djevojci koja je živjela u mjestu Riđani, a koja je ubijena braneći se od običaja i pokušavajući da im se suprostavi. Naime, ona se pobunila protiv volje svog oca da je preda turskom paši iz Herceg- Novog za darove koje mu je ponudio, uprkos tome što je ona bila već vjerena.

Ona sa svojim vjerenikom, knezom Todorom Vujačićem, pobratimom Nikolom Popovićem i drugovima, odlučuje da se bori protiv te odluke. Na dan svadbe, oni su sačekali Turke u mjestu Maočići i sukobili se njima. Knez je sa svojim prijateljima ubio većinu Turaka, ali je tu poginula i djevojka koju, kako navodi Nikola Simov Vujačić, u svojoj knjizi „Bratstvo Vujačića, Turci izbodoše noževima.

Na mjestu gdje je djevojka poginula njen otac je postavio krst koji se i danas tu nalazi, i koji je u narodu ostao zapamćen kao „Djevojački krst“. Knez Todor zbog opasnosti koja je prijetila od stane Turaka, odlučio je da se sa nekoliko porodica, da ne bi i oni stradali nevini, preseli u Rusiju, gdje i danas žive njegovi potomci.

„Po pričanju, jednom je tuda prošao neki obijesni Turčin-poturica, koji je udarajući kamenjem o krst uspio da slomi jednu stranu, a nakon toga je pojahao konja i pošao dalje. Konj pobijesni, pa u najvećem galopu baci sa sebe Turčina, koji se polomio. Turčin se nikad nije izliječio, ostao je bogalj, njegovi su ga privodili ovom krstu da bi okajao svoje grehove, ali sve to više nije pomoglo“, navodi Vujačić u svojoj knjizi.

Ovaj spomenik, koji je samo jedan od mnogih, stoji i danas kao nijemi svjedok prošlih vremena i teškog bremena običaja i načina života naših predaka.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:48
  11.4.2021.

  U Crnoj Gori danas će danas biti promjenljivo oblačno, sa mjestimično umjerenom do povećanom oblačnošću.

 • 10:50
  11.4.2021.

  Na 18. godišnjoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije „Sport, fizička aktivnot i zdravlje: savremene perspektive", kao i 16. Kongresu Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje (FIEP), dekanu nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Stevu Popoviću uručena je nagrada "Thulin Award 2021".

 • 08:33
  11.4.2021.

  Ovih dana grupa mladih Nikšićana pokazuje i dokazuje kako izgleda (eko)patriotizam na djelu. Rukavice, kese i maska rekviziti su koje koriste od Trebjese do Krupca, a sve sa jednim ciljem – osloboditi grad od otpada.

 • 21:33
  10.4.2021.

  Ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću večeras se okupilo nekoliko desetina građana zbog toga što su mnogi od njih dobili prekršajne naloge zbog protesta na Bogetićima, jer su, kako objašnjavaju, na kolovozu bili parkirani nepropisno.