Autor: onogost.me
Foto: CGO
15:30
28.11.2020.

Crna Gora u oblasti prava OSI sporo i nedopustivo malo napreduje

Potrebni su sistematičniji i učinkovitiji pristupi kako bi se unaprijedio kvalitet života osoba sa invaliditetom (OSI), ali i povećala njihova društvena inkluzija od čega i samo društvo može imati velike koristi, neki su od zaključaka danas predstavljene studije „Dug put do jednakosti OSI“, koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) uradio u okviru projekta „Za jednakost OSI“, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.


Iz CGO smatraju da Crna Gora u oblasti prava OSI sporo i nedopustivo malo napreduje, a osobe sa invalididetom ostaju u vrhu onih koje se prepoznaju kao grupa koja je u najvećoj mjeri izložena diskriminaciji.

Koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u i glavna autorka studije, Željka Ćetković podsjetila je na ključne nalaze istraživanja CGO-a o diskriminaciji koji pokazuju da su osobe sa invaliditetom (OSI) percipirane i od šire javnost kao grupacija koja je, poslije Roma, najviše izložena diskriminaciji, kao i da se ne uočava napredak u položaju OSI u proteklih pet godina.

„Osobe sa invaliditetom se u Crnoj Gori suočavaju sa brojnim predrasudama, stereotipima, naučenim i ustaljenim stavovima prema ovoj grupaciji koja se nerijetko percipira kao opterećenje za društvo zanemarujući potencijal i sposobnosti koje OSI imaju, pa te osobe ostaju na marginama društva“, navela je ona.

Ona je ukazala i da crnogorsko društvo nije dovoljno informisano o istinskom položaju osoba sa invaliditetom kad su u pitanju njihovi problemi u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i pristupačnosti, ali ni o sposobnostima koje OSI, uprkos invaliditetu, imaju a koje mogu biti odgovarajuće iskorišćene čime bi se povećala socijalna uključenosti ovih osoba.

Saradnik na programima i jedan od koautora studije, Vasilije Radulović akcentirao je značaj obrazovanja kako u dijelu dostupnosti ovog važnog segmenta osobama sa invaliditetom, tako i u dijelu značaja obrazovanja u olakšavanju socijalne inkluzije OSI, podsjećajući da „čak 77 odsto građana Crne Gore smatra da se djeca sa invaliditetom ne bi trebala miješati sa ostalom djecom što indicira visok stepen socijalne distance prema osobama sa invaliditetom“.

Cilj studije „Dug put do jednakosti OSI“ je podizanje nivoa informisanosti, promocija unaprijeđenja socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i doprinos razbijanju predrasuda i stereotipa koje dodatno otežavaju položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. Studija je podijeljena u pet tematskih cjelina odnosno: zapošljavanje, obrazovanje, ostvarivanje zdravstvene zaštite, pristupačnost osoba sa invaliditetom uz petu cjelinu koja obrađuje rezultate istraživanja stavova javnog mnjenja o osobama sa invaliditetom, i dio koji nosi zaključke i preporuke.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:51
  27.1.2021.

  Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) duže od 20 godina nalaze se 372 osobe, od čega 145 žena, pokazuju podaci koje su Danu dostavili iz ove ustanove.

 • 07:46
  27.1.2021.

  Crnogorska heroina i humanistkinja Konstantina Maraš predvodila je delegaciju NVO „Izvor života” iz Nikšića u radnoj posjeti Lovćencu i Udruženju Crnogoraca Srbije „Krstaš”.

 • 19:46
  26.1.2021.

  Nikšićanin Nebojša Kasalica objavio je na Facebook-u da su mu vraćeni lap top i telefon koji su mu prije dva dana zaplijenjeni prije radi eventualnog vještačenja i utvrđivanja tragova krivičnog djela, te da je oslobođen sumnji za crtanje karikature ministarke Vesne Bratić.

 • 16:20
  26.1.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži,  bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.