Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
12:46
14.9.2019.

Bršno i Dragovoljići dobili vodu, počeli radovi na vodovodu u Pilatovcima

Ja zbilja mislim da je život u jednoj lokalnoj zajednici bez kvalitenog vodosnabdijevanja, elektro napajanja, putne infrastrukture nemoguć i sa ovim projektom mi stvaramo pretpostavke da ovih postojećih sto domaćinstava, prema mojim podacima 115, sa ukupno 370 stanovnika sada zbilja imaju jedne kvalitne uslove za život i razvoj preduzetništva posebno u sektoru poljoprivrede, kazao je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prilikom otvaranja vodovoda Bršno.


On je podsjetio da su 19. aprila ozvaničili otvaranje ovog vodovoda, računajući da će biti potrebno godinu dana dok se radovi ne završe. Međutim, kako je istakao, več danas su mještani tog sela dobili vodu zahvaljujući vrijednom radu zaposlenih u Vodovodu, odgovornom odnosu menadžmenta tog preduzeća, posvećenom odnosu lokalne zajednice, partnerstvu sa mještanima i podršci koja je nezaobilazna na svim ovim projektima, a koja dolazi od Vlade Crne Gore. To je, kako je naglasio, dobitna kombinacija, formula zajedničkih uspjeha i najavio da će tako će biti i narednom periodu.

"Ja znam da će povodom završetka ovoga vodovoda, gdje god vi otvorili neki vodovod, bez obzira kolika je njegova vrijednost, a ovo su projekti visoke vrijednosti, uloženo je 360 hiljada, znam da ćemo koliko sjutra pročitati "gdje ste dosad bili?". To nijesu česme, to je uslov života, vrijednih građana, domaćina. Mi smo ponosni na te projekte. Zbog toga danas ne otvramo samo ovaj vodovod, otvorićemo i još vodovod u Dragovoljićima, početak radova u Pilatovcima. Sjetićemo se da smo u ovoj godini završili veoma vrijedne vodovode u Petrovićima, Vraćenovićima. Nastavljamo sa realizacijom onog projekta koji smo započeli u Riječanima, tako da je to nešto što pokazuje da lokalna uprava sa odgovornim rukovodstvom, sa odgovornim domaćinima na čelu te lokalne samouprave, poklanja jednaku pažnju na sve ono što je  život u urbanom dijelu Nikšića, kao što je i potreba stvaranja uslova u ruralnim područjima", objasnio je ministar.

Predsjednik opštine Veselin Grbović čestitao je mještanima Bršna na vodovodu u nadi da će ga koristiti kako treba, proširiti svoja stada i baviti se poljoprivredom.

"Tu je postavljeno preko 14 kilometara cjevovoda, urađena su tri rezervoara, sa kote od 613 na kote 850 metara, sa još jednom prekidnom komorom. Sve je to urađeno sa pumpnim postrojenjima da se voda na tu veliku visinsku razliku može transportovati", objasnio je on.

A jedan od onih koji se iz grada vratio u pomenuto selo je mještanin Vladimir Šljukić. On smatra da je ovo najvažniji događaj za Bršno.

"Da pomenem da smo u rekordnom roku, za nepuno četiri mjeseca odradili sve ovo što je obećano, a bilo je rečeno da će za nekih godinu dana doći voda. Moramo da računamo da smo imali 30 dana kiše, tako da su momci uspjeli da odrade posao perfektno. Ovo je jedan od najvažnih događaja za selo u zadnjih 100 godina. Ima 100 domaćinstava, a non-stop živi preko 70 kuća. Mi se nadamo sad kad smo dobili vodu i dobru struju, da će narod početi da se vraća i da radi oko ovog sela, da se selo oživi. Ja sam se vratio iz grada da živim ovdje i ništa mi ne fali", iskren je on.

Pored ovog događaja, Simović je otvorio i spomen česmu "Kruška" - Klenak MZ Petrovići. Dragovoljići su takođe dobili vodu, projekat vrijedan oko pola miliona eura, čime je vodu dobilo 160 domaćinstava.

Tokom današnje posjete ministar je ozvaničio i početak radova na vodovodu u Pilatovcima MZ Vraćenovići, čime će voda biti obezbijeđena i za 65 porodica tom selu.

Simović: Počinje projekat vrijedan preko milion eura

Ministar Simović je najavio da ovih dana kreće novi investicioni projekat na području naše opštine.

"Krećemo sa novim projektom u seoskoj infsrastrukturi, vrijedan milion i 100 hiljada eura, koji će podrazumijevati novih 12 kilometara asfalta na seoskom području Nikšića, obuhvatajući više mjesnih zajednica na području Banjana - Velimlje, Trubjela, Petrovići, Vraćenovići, Crni Kuk, Crkvice, MZ Lukovo i Župa. Dakle, 12 kilometara novih afaltiranih puteva na seokom području i imaćemo novih devet projekata iz oblasti vodoprivrede, šest akumulacija kapaciteta svaka preko hiljadu kubika i tri vodovoda za sekundarne mreže kako bi svako domaćinstvo dobilo vodu do svoje kuće. Novi investicioni ciklus od milion i 100 hiljada eura u koji ulaža Vlada, lokalna samouprava i naš međunarodni partner IFAD", kazao je Simović.

On je dodao da vrijednost radova na vodovodima na Bršnu, u Dragovoljićima i Pilatovcima iznosi milion i 300 hiljada eura, a da je lokalna uprava, u saradnji sa resornim ministarstvom, u posljednje tri godine realizovala značajne investicije u koje je uloženo oko dva miliona i 700 hiljada eura.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije