Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
12:46
14.9.2019.

Bršno i Dragovoljići dobili vodu, počeli radovi na vodovodu u Pilatovcima

Život u jednoj lokalnoj zajednici bez kvalitenog vodosnabdijevanja, elektro-napajanja, putne infrastrukture je nemoguć i ovim projektom stvaramo pretpostavke da postojećih 115 domaćinstava sa 370 stanovnika imaju kvalitene uslove za život i razvoj preduzetništva posebno u sektoru poljoprivrede, kazao je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prilikom otvaranja vodovoda u Bršnu.


On je podsjetio da su 19. aprila ozvaničili otvaranje ovog vodovoda, računajući da će biti potrebno godinu dana dok se radovi ne završe. Međutim, kako je istakao, već danas mještani tog sela dobili su vodu zahvaljujući vrijednom radu zaposlenih u Vodovodu, odgovornom odnosu menadžmenta tog preduzeća, posvećenom odnosu lokalne zajednice, partnerstvu sa mještanima i podršci koja je nezaobilazna na svim ovim projektima, a koja dolazi od Vlade Crne Gore. To je, kako je naglasio, dobitna kombinacija, formula zajedničkih uspjeha, a najavio je da će tako biti i u narednom periodu.

"Povodom završetka ovog vodovoda, bez obzira kolika je njegova vrijednost a ovo je projekat visoke vrijednosti u koji je uloženo 360 hiljada eura, znam da ćemo koliko sjutra pročitati "gdje ste dosad bili?". To nijesu česme, to je uslov života vrijednih građana, domaćina. Mi smo ponosni na te projekte. Zbog toga danas ne otvaramo samo ovaj vodovod, već i vodovod u Dragovoljićima, ozvaničavamo početak radova u Pilatovcima. Sjetićemo se da smo u ovoj godini završili veoma vrijedne vodovode u Petrovićima i Vraćenovićima. Nastavljamo sa realizacijom projekta koji smo započeli u Riječanima, tako da je to nešto što pokazuje da, lokalna uprava sa odgovornim rukovodstvom, sa odgovornim domaćinima na čelu, poklanja jednaku pažnju svemu onome što je život u urbanom dijelu Nikšića, kao što je i potreba stvaranja uslova u ruralnim područjima", objasnio je ministar.

Predsjednik opštine Veselin Grbović čestitao je mještanima Bršna na vodovodu u nadi da će ga koristiti kako treba, proširiti svoja stada i baviti se poljoprivredom.

"Postavljeno je preko 14 kilometara cjevovoda, urađena su tri rezervoara sa kote 613 na kote 850 metara, sa još jednom prekidnom komorom. Sve je to urađeno sa pumpnim postrojenjima, da se voda na tu veliku visinsku razliku može transportovati", objasnio je on.

A jedan od onih koji se iz grada vratio u pomenuto selo je Vladimir Šljukić. On smatra da je otvaranje vodovoda najvažniji događaj za Bršno.

"Da pomenem da smo u rekordnom roku, za nepuno četiri mjeseca odradili sve što je obećano, a bilo je rečeno da će za nekih godinu dana doći voda. Moramo da računamo da smo imali 30 dana kiše, tako da su momci uspjeli da odrade posao perfektno. Ovo je jedan od najvažnijih događaja za selo u zadnjih 100 godina. U selu je 100 domaćinstava, a non-stop živi preko 70 domaćinstava. Kad smo dobili vodu i dobru struju, nadamo se da će narod početi da se vraća i da radi oko ovog sela, da selo oživi... Ja sam se vratio iz grada da živim ovdje i ništa mi ne fali", iskren je on.

Simović je danas otvorio i spomen-česmu "Kruška" u selu Klenak u Mjesnoj zajednici Petrovići. Dragovoljići su takođe dobili vodu u projektu vrijednom oko pola miliona eura, čime je obezbijeđeno vodosnabdijevanje za 160 domaćinstava.

Tokom posjete ministar je ozvaničio i početak radova na vodovodu u Pilatovcima u Mjesnoj zajednici Vraćenovići, čime će voda doći do 65 porodica u tom selu.

Simović: Počinje projekat vrijedan preko milion eura

Ministar Simović je najavio da ovih dana kreće novi investicioni projekat na području naše opštine.

"Krećemo sa novim projektom u seoskoj infsrastrukturi vrijednim milion i 100 hiljada eura, koji će podrazumijevati novih 12 kilometara asfalta na seoskom području Nikšića, obuhvatajući više mjesnih zajednica na području Banjana - Velimlje, Trubjela, Petrovići, Vraćenovići, Crni Kuk, Crkvice, kao i mjesne zajednice Lukovo i Župa. Imaćemo novih devet projekata iz oblasti vodoprivrede, šest akumulacija kapaciteta preko hiljadu kubika i tri vodovoda za sekundarne mreže kako bi svako domaćinstvo dobilo vodu do svoje kuće. Novi investicioni ciklus od milion i 100 hiljada eura obezbjeđuju Vlada, lokalna samouprava i naš međunarodni partner IFAD", kazao je Simović.

On je dodao da vrijednost radova na vodovodima na Bršnu, Dragovoljićima i Pilatovcima iznosi milion i 300 hiljada eura, a da je lokalna uprava, u saradnji sa resornim ministarstvom, u posljednje tri godine realizovala značajne investicije u koje je uloženo oko dva miliona i 700 hiljada eura.

  Marija Vujović

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:47
  25.9.2020.

  Nastava na Univerzitetu Crne Gore, na osnovnim studijama, za studijsku 2020/21. godinu, počinje u ponedjeljak, 28. septembra 2020. godine.

 • 18:47
  25.9.2020.

  Prva obilnija kiša poslije duge suše i odmah poplave. To je Nikšić. 

 • 15:29
  25.9.2020.

  Domaća Trgovina u čijem sastavu posluju Aroma marketi i Conto diskonti tokom ljetnjih mjeseci organizovala je veliku nagradnu igru po sloganom „Odmor nije daleko“. Dobitnici glavnih nagrada su imali priliku i zadovoljstvo da ljetuju u hotelima duž naše obale, a i u onim planinskim. Boravak je oduševio jednako dobitnike koji su ljetovali u hotelima Splendid u Bečićima, Long Beach u Ulcinju,  kao i one koji su uživali u ljepotama Žabljaka i ugodnosti Polar Star hotela. Kroz fotografije i utiske podijelili su sa nama svoja lijepa iskustva.

 • 15:16
  25.9.2020.

  Čitateljka portala Onogošt javila nam se sa informacijom da je u Ulici Nika Miljanića pronašla ličnu kartu na ime Kovačević Stana.