Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:22
10.9.2019.

Barović: Zbog nesporazuma zvali inspekciju; Zavod: Čekamo izvještaj

Prosvjetna inspekcija je po prijavi Zavoda za školstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore provjerila dokumentaciju koja se tiče projekta otvaranja centra za edukaciju nastavnika, a ove sedmice će sačiniti izvještaj o tom slučaju.


Iz Zavoda za školstvo su im kratko kazali da je tačno da su se obratili prosvjetnoj inspekciji povodom odluke Vijeća Filozofskog fakulteta o osnivanju centra za obuku nastavnika, ali nijesu, između ostalog, odgovorili na pitanje zašto su to učinili.

“Do dobijanja izvještaja inspekcije, nijesmo u prilici da odgovorimo na pitanja”, rekli su oni.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović je, s druge strane, iznenađen posjetom inspekcije. On tvrdi da je ovdje riječ o nesporazumu, jer taj projekat, u sklopu Erazmus plus programa, realizuju zajedno sa Zavodom za školstvo.

“Mi sa njima zajedno to radimo, a šalju nam inspekciju. Očigledno je kod njih neko zatajio, nije pravilno pročitao šta ćemo da radimo, da je Zavod, takođe, uključen u projekat i onda nas je prijavio inspekciji. Pa, oni su popunjavali dokumentaciju koja je potpisana. Direktor i njegov saradnik su bili na jednom od radnih sastanaka gdje je ovo dogovoreno, da Filozofski formira centar”, rekao je on.

Barović je ponovio da je došlo do nesporazuma u komunikaciji.

“Vidjećemo šta će inspektor da zaključi. Ne radimo ništa mimo zakona i zvaničnih dokumenata”, kazao je Barović.

Osim Zavoda i njih, kako je istakao, na ovom projektu angažovan je i vrtić ,,Đina Vrbica”, jer su predviđene obuke i za vaspitače. Na projektu, za koji je opredijeljeno oko 50.000 eura, rade deset mjeseci. U narednom periodu, prema riječima Barovića, treba da opreme prostoriju za obuku nastavnika, nakon čega će centar početi zvanično da radi.

“Do sada je obuka nastavnika rađena po principu da je organizuje Zavod za školstvo u njihovim prostorijama, u nekoj od njihovih sala, a kada su edukacije organizovali na sjeveru, na primjer, u Beranama, dolazili su tu nastavnici i iz Plava, Rožaja, Murina, a kada ih organizuju u Kotoru dolazili su, takođe, nastavnici iz Heceg Novog, Tivta, Budve… E, sad će to da bude u Nikšiću, na Filozofskom fakultetu. Za tu namjeru će se opredijeliti jedan poseban prostor, a kada ne bude edukacija, tu će se odvijati nastava Filozofskog fakulteta”, istakao je Barović.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:42
  19.9.2019.

  Nakon učestalih slučajeva pomora ribe u rijekama koji su nastali kao posledica ispuštanja različitih otpadnih voda, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je Informaciju koju je Vlada danas usvojila, sa ciljem da se u narednom periodu institucionalnim i koordinisanim aktivnostima i mjerama spriječe novi incidenti.

 • 15:03
  19.9.2019.

  Adaptacijom predškolskih ustanova u Nikšiću, Kotoru i Baru i skorim proširenjem još jedne jedinice u Podgorici, postojeći kapaciteti u vrtićima u četiri opštine će se proširiti za oko 400 mjesta, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

 • 14:41
  19.9.2019.

  Nakon učestalih slučajeva pomora ribe u rijekama koji su nastali kao posledica ispuštanja različitih otpadnih voda, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je Informaciju koju je Vlada danas usvojila, sa ciljem da se u narednom periodu institucionalnim i koordinisanim aktivnostima i mjerama spriječe novi incidentii.

 • 14:26
  19.9.2019.

  Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) Nikšić u saradnji sa Sportskim centrom postavilo je stepenice sa ogradom na bazen koje će poslužiti za bezbjedniji ulazak u vodu kako osobama sa invaliditetom (OSI), tako i drugim korisnicima bazena, posebno onima koji imaju problem sa motorikom.