Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:27
3.7.2020.

ZZZCG izdvaja 2,4 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) , sa preko 2, 4 miliona eura vrijednom grant šemom, finansirati 52 projekta za zapošljavanje OSI što će omogućiti angažovanje 420 lica sa invaliditetom.


''Od tog boja, 293 lica će biti zaposlena tokom trajanja projekta, što čini 69% uključenih lica. Nakon završetka projekta biće zaposleno 140 lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od devet mjeseci. Napominjem da svi predloženi projekti za krajnji rezultat imaju zapošljavanje nakon završetka projekta'', najavio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić.

On je poželio izvođačima projekata uspješnu realizaciju i ostvarenje zacrtanih projektnih ciljeva. Poslodavcima je poručio da je Zavod i voljan i spreman da i ubuduće ostvaruje partnerske odnose, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta i pružanja ravnopravnih uslova na tržištu rada licima sa invaliditetom.

U Crnoj Gori je kod 915 poslodavca, koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade, zaposleno 1.595 lica sa invaliditetom, od kojih 1.083 radi na neodređeno.

''Zavod bilježi konstantan rast broja zahtjeva za korišćenje zakonske pogodnosti zapošljavanja OSI. Zato je za očekivati da se, do kraja godine, broj subvencioniranih poslodavaca značajno poveća. Za razliku od prethodnih godina trenutno je više poslodavaca iz realnog nego iz civilnog sektora, koji podnose zahtjeve za ostvarivanje prava na subvenciju zarade. Ti pozitivni trendovi na polju zapošljavanja lica sa invaliditetom - ne daju nam za pravo da stanemo'', poručio je Mustafić.

On je podsjetio da je Zavod do danas objavio devet javnih poziva za finansiranje projekata zapošljavanja OSI, ukupne vrijednosti 16,5 miliona eura.

''Do sada je realizovano 212 projekata, a u toku je realizacija projekata po javnom pozivu iz prošle godine. U okviru svih realizovanih projekata uključeno je preko 1.300 lica. Preko 60 odsto od uključenih lica zasnovalo je radni odnos tokom trajanja projekata, a najmanje 30 odsto je za cilj imalo i zapošljavanje po završetku projekta. Ono što je postignuto realizacijom grant šema, a što se ne može izraziti kroz procente i brojke, jeste smanjenje predrasuda poslodavaca prema sposobnostima lica sa invaliditetom. Takođe, povećan je i stepen njihove informisanosti o mogućnostima i benefitima njihovog zapošljavanja koje nudi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI'',  precizirao je Mustafić.

Zavod za zapošljavanje, u okviru svojih redovnih aktivnosti, sprovodiće u narednom periodu i ostale programe koji za cilj imaju podsticanje zapošljavanja.

''Kroz programe "Osposobljavanje za samosatalan rad" i "Osposobljavanje za rad kod poslodavca", biće angažovano 500 nezaposlenih. Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Za finansiranje oba programa opredijeljeno je 819.000 eura a Zavod će učesnicima finansirati zaradu u iznosu od 222 eura'', saopštio je direktor Zavoda dodajući da će i ove godine, kroz Projekat "Neka bude čisto", biti angažovano 100 lica iz evidencije, sa otežanim faktorima zapošljavanja, koji će na period od tri mjeseca u javnim komunalnim preduzećima brinuti o čistoći na magistralnim i regionalnim putnim pravcima. Zarada po jednom radniku iznosiće 250 eura za šta je Zavod, shodno odluci Upravnog odbora, opredijelio 51.000 eura.

Zavod će, kako je kazao, poštujući okolnosti koje su nastale usljed epidemiološke situacije u državi, posvećeno i efikasno obavljati poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

''U tom smislu, u skladu sa preporukama Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela, Zavod će sprovesti sve neophodne mjere kako bi se obezbijedili uslovi za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i spriječilo širenje novog koronavirusa, a u cilju zaštite svih korisnika prava i usluga i svojih zaposlenih'', zaključio je direktor Mustafić.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:02
  5.8.2020.

  U Crnoj Gori je od početka godine do 20. jula zaposleno svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj, kada je posao dobilo 11.595 sezonaca. Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) su za Dan kazali da je u normalnim okolnostima, u sezoni minulih godina, u prosjeku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

 • 15:35
  4.8.2020.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je 77 hiljada eura za nabavku kvalitetne prihrane za pčele, kako bi se pomoglo crnogorskim pčelarima da održe pčelinja društva ugrožena lošom pčelinjom pašom usljed nepovoljnih vremenskim uslova.

 • 12:02
  4.8.2020.

  Rok za prijavljivanje za besplatnu pomoći mikro i malim preduzećima kroz kampanju "Dobro je to", koju je osmislila i realizuje kompanija Amplitudo, ističe 15. avgusta, a preduzetnicima će biti obezbijeđene usluge vrijedne 50.000 eura.

 • 11:05
  4.8.2020.

  Ministarstvo finansija u saradnji sa ekspertima MMF počeće izradu ocjene sistema upravljanja javnim investicijama, što je jedan od uslova da Crna Gora dobije drugu tranšu od 30 miliona eura povoljne pozajmice EU. To je navedeno u dokumentu o potrebi za ocjenjivanje sistema upravljanja javnim investicijama, koji je Vlada usvojila u četvrtak.