Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:20
6.7.2020.

Žugić: Profit banaka pao 36 odsto, u gubitku jedna sistemska banka

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za ekonomiju je kazao da su banke za tri mjeseca moratorijuma na otplatu kredita naplatile nešto preko 19 milliona eura, da je profit banaka pao 36 odsto, kao i da je u gubitku jedna sistemska banka.


Tokom konsultativnog saslušanja povodom moratorijuma na otplatu kredita, Žugić, na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, odgovorio je pitanjem: “Da li je neko pošao da toči gorivo na benzinsku pumpu, a da nije platio gorivo?”

Poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da je od Vlade dobio odgovor da je naplaćeno 36 milliona eura.

Žugić je kazao da podatak nije tačan i objasnio da je to bila samo projekcija.

On je saopštio da je moratorijum koristilo 64 hiljada klijenata i ocijenio je da je moratorijum bio pravedan.

Guverner je saopštio da je profit banaka pao 36 odsto i naveo da je u gubitku jedna sistemska banka.

Naveo je, takođe, da kamatne stope mnogo niže od tržišnih predstavljaju, između ostalog, ogroman rizik za ekonomiju.

“Mogu dovesti do odobravanja kredita i klijentima koji nijesu bili solventni ni prije kovid krize”, kazao je Žugić.

On je pred članovima Odbora saopštio da je na moratorijum bilo 64.000 klijenata, a da su sredstva koja su bila blokirana iznosila 1.319.000 eura.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je Žugića koliko je tačno kamata obračunato za ovaj period. Konjević je kazao da će banke obračunati više kamata za ova tri mjeseca nego što je Vlada direktno pomogla privredu i građane.

Pitao je, takođe, Žugića da li smatra da su građani nakon što im je istekao moratorijum u boljoj finansijskoj situaciji, dodajući da je deset hiljada građana ostalo bez posla zbog ove krize.

Žugić je saopštio da, od početka krize, odobreni krediti za građane iznose 74 miliona eura, te da je u taj proces ušlo 58 hiljada građana.

 

Izvor: pobjeda.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:02
  5.8.2020.

  U Crnoj Gori je od početka godine do 20. jula zaposleno svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj, kada je posao dobilo 11.595 sezonaca. Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) su za Dan kazali da je u normalnim okolnostima, u sezoni minulih godina, u prosjeku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

 • 15:35
  4.8.2020.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je 77 hiljada eura za nabavku kvalitetne prihrane za pčele, kako bi se pomoglo crnogorskim pčelarima da održe pčelinja društva ugrožena lošom pčelinjom pašom usljed nepovoljnih vremenskim uslova.

 • 12:02
  4.8.2020.

  Rok za prijavljivanje za besplatnu pomoći mikro i malim preduzećima kroz kampanju "Dobro je to", koju je osmislila i realizuje kompanija Amplitudo, ističe 15. avgusta, a preduzetnicima će biti obezbijeđene usluge vrijedne 50.000 eura.

 • 11:05
  4.8.2020.

  Ministarstvo finansija u saradnji sa ekspertima MMF počeće izradu ocjene sistema upravljanja javnim investicijama, što je jedan od uslova da Crna Gora dobije drugu tranšu od 30 miliona eura povoljne pozajmice EU. To je navedeno u dokumentu o potrebi za ocjenjivanje sistema upravljanja javnim investicijama, koji je Vlada usvojila u četvrtak.