Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
12:54
17.9.2020.

Za projekte unapređenja zaštite i zdravlja na radu 200.000 eura

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštite i zdravlja na radu, potpisalo ugovore sa nevladinim organizacijama čija je oblast djelovanja usmjerena na obezbjeđivanju sigurnog i zdravog radnog mjesta za sve aktere u procesu rada, sa posebnim akcentom na građevinski sektor.


“Akcenat na zaštitu i zdravlje na radu, kroz ovakav model funkcionisanja, bitno determiniše dalje strategijske korake, naročito, uz dodatne inpute civilnog sektora, koji su u direktnoj komunikaciji sa nosiocima zaštite i zdravlja na radu, kako sa poslodavcima tako i sa zaposlenima, kroz kompleksne tehnološke sisteme. Prostora za napredak u primjeni mjera zaštite i zdravlja na radu u svim djelatnostima ima, saradnja Vlade Crne Gore sa nevladinim sektorom je neophodna, i iz tog razloga, prethodno utvrđenim prioritetnim oblastima od javnog interesa, među kojima je i ova oblast, obezbjeđen je iznos od 200.000 eura, za finasiranje 11 projekata nevladinih organizacija.”, navode u Ministarstva.

Na osnovu sprovedenog javnog konkursa „Gradimo zaštitu izdravlje na radu za XXI vijek!”, sredstva u iznosu od 199.935 eura, zaključeni su ugovori  o načinu isplate i korišćenju sredstava, izvještavanju i nadzoru nad realizacijom projekta sa sljedećim nevladinim organizacijama: „Multimedijal Montenegro” Bijelo Polje, sa projektom „Građevina bez povreda”; „Centar kreativnih vještina” Berane, sa projektom „Zaštita na radu – Dobrobit za sve”; „Udruženje zaštite na radu Crne Gore” Podgorica, sa projektom „Gradi znanje – zaštiti sebe“; „Građanska inicijativa mladih” Rožaje, sa projektom „Svako ima pravo na radno mjesto zdravo“; „Za ljudska prava i jednakost“ Podgorica, sa projektom „(Za)štitimo zdravlje na radu”; „Preventivno-edukativni centar“ Podgorica, sa projektom „Prvo izgradi i zaštiti zdravlje”; „Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG)“ Podgorica, sa projektom „Koliko su bezbjedni radnici na našim gradilištima?”; „Razvojni centar“ Bijelo Polje, sa projektom „Za dostojanstven i siguran rad u građevinarstvu”; „Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID“ Podgorica, sa projektom „Gradimo zdravo okruženje za građevinare”; „Siguran put“ Podgorica, sa projektom „Mladi XXI vijeka grade zaštitu i zdravlje na radu”; i „Ženska alijansa za razvoj“ Nikšić, čiji je projekat „Bezbjednost i sigurnost za sve zaposlene i u svako doba”.

“Aktivnosti nevladinih organizacija, koje prate strategije i aktivnosti koje realizuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao donosioca odluka iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, doprinijeće opštem unapređenju zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na zaposlene u građevinskom sektoru”, ističu u Ministarstvu.

Takođe, podrškom projektima u oblasti zaštite i zdravlja na radu, doprinijeće se ostvarivanju propisanog javnog interesa, gdje je ova oblast i prepoznata, ali i opštem funkcionisanju društva kao cjeline, uzimajući u obzir da motivisani i zdravi zaposleni donose i najbolji prosperitet poslodavca.

“Pred nama je zajednički i ozbiljan cilj, a to je rad bez povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, koji ćemo nastojati da ispunimo uz podršku nevladinog sektora, a defakto da je svima prioritet sigurno i zdravo radno mjesto za sve zaposlene u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:43
  25.11.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • 08:18
  25.11.2020.

  Više od tri hiljade visokoškolaca prijavilo se za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Ove godine je rekordno i oglašavanje slobodnih radnih mjesta – čak 12 i po hiljada poslodavaca, iz privatnog i javnog sektora sa teritorije Crne Gore, je zainteresovano da zaposli svršene studente, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje.

 • 08:08
  25.11.2020.

  Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije NKT je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo je da od danas pa do 8. decembra skrati radno vrijeme ugostiteljskih objekta sa sadašnjih 7h – 20h na 7h – 18h.

 • 11:42
  24.11.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).