Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
12:46
22.4.2021.

Za podršku održivom razvoju 50,4 miliona eura

Francuska razvojna agencija (AFD) i Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRFCG) potpisali su dva sporazuma o finansiranju koji povezuju kreditnu liniju od 50 miliona eura i bespovratnu pomoć od 400.000 eura, kao dio programa čiji je cilj podrška i promocija zelenih i klimatskih investicionih projekata za mala i srednja preduzeća i crnogorske opštine, saopšteno je iz Francuske ambasade u Crnoj Gori.


Sporazumi su, kako je saopšteno, potpisani juče u Parizu.

"Program, takođe, ima za cilj da doprinese stvaranju i razvoju projekata sa snažnim socijalnim i ekonomskim uticajem u najranjivijim regionima zemlje, promovišući uravnotežen teritorijalni razvoj, kroz posebne mehanizme podrške za preduzetnike u tim oblastima", navodi se u saopštenju.

Iz Francuske ambasade navode da je ovo prvi ugovor o zajmu koji AFD potpisuje u regionu, nakon nedavnog otvaranja regionalne kancelarije u Beogradu koja pokriva šest zemalja Zapadnog Balkana.

Potpisivanje je, dodaju, održano u prisustvu crnogorskog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, u zvaničnoj posjeti Parizu, i državnog sekretara pri ministarstvu za Evropu i vanjske poslove zaduženom za evropske poslove Francuske Klemana Bona.

Tom prilikom ministar i državni sekretar, kako se dodaje u saopštenju, potpisali su međudržavni sporazum koji se odnosi na aktivnosti AFD grupe u Crnoj Gori.

"U okviru svoje dvostruke socijalne i klimatske komponente, ovaj program nudi integrisani odgovor na zahtjeve naših klijenata, naime mobilizaciju prilagođene tehničke i finansijske podrške na putu ka ekološkoj tranziciji, što je garancija održivog ekonomskog oporavka, i očuvanje njihovog pristupa finansiranju u cilju prevazilaženja izazova povezanih sa ekonomskim post-Covid oporavkom. Raduje me ostvarenje ovog prvog partnerstva sa AFD-om i početak dugoročne saradnje između naše dvije institucije", kazala je izvršna direktorica IRFCG Irena Radović.

"Ovo finansiranje je u skladu sa francuskom strategijom za Zapadni Balkan i jedna je od komponenti sveobuhvatne francuske podrške putem AFD-a za obaveze i ambicije Crne Gore u oblasti klimatskih promjena, zaštite životne sredine i održivog ekonomskog i socijalnog razvoja, u skladu sa njenom evropskom perspektivom. Ujedno oslikava i doprinosi dinamici jačanja bilateralnih odnosa naše dvije zemlje, vođene najvišim državnim vlastima", dodao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Žan-Pjer Marseli izvršni direktor za operativne poslove AFD-a, raduje se zbog pokretanja tog programa, koji je plod strateškog i operativnog dijaloga uspostavljenog sa IRFCG-om.

"Ova inicijativa pokazuje znanje i iskustvo koje je AFD razvila u oblasti klimatskog finansiranja, kao i našu sposobnost da pružimo konkretnu i prilagođenu podršku svojim partnerima za oporavak nakon Covid-a, prateći putanju kompatibilnu sa ciljevima održivog razvoja i Pariskim sporazumom. Nastavićemo energično da investiramo u narednim mjesecima i godinama u ove ključne teme u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, kroz različita finansijska rješenja i alate za tehničku ekspertizu koje AFD Grupa može da mobiliše", kazao je Marseli.

RTCG

Ostale vijesti iz kategorije