Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
16:33
8.7.2020.

Za mala i srednja preduzeća 85 miliona eura pomoći

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na Zapadnom Balkanu, pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.


Banka će obezbjediti do 70 miliona eura novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

"EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 miliona kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije kako bi se osiguralo da MSP povećaju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju", navodi se u saopštenju.

Zemlje Zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije koronavirusa strogim javno-zdravstvenim mjerama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj. Zemlje, takođe, trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima.

EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rješenja za nove izazove.

Potpredsjednik EBRD-a za politike i partnerstva, Pijer Heilbron, kazao je da su snažno posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima.

"Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svjedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na Zapadnom Balkanu", rekao je Heilbron.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, naveo je da su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju Zapadnog Balkana i posebno su pogođena tom krizom.

“Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima - ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posijalo sjeme za održivi oporavak”, saopštio je Varhelyi.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu. Do danas je uložila preko 13 milijardi eura u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.

Izvor: Mina business

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:01
  13.8.2020.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa redovnom isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili kroz mjere Agrobudžeta za 2020. godinu.  

 • 12:32
  12.8.2020.

  Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje je Skupština usvojila krajem jula, stupile su na snagu.

 • 09:28
  12.8.2020.

  Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitame poslove u junu su vratili sa crnogorske granice pošiljku od 170 kilograma jagoda i čak 23.000 kilograma limuna jer su utvrdili da nijesu odgovarale propisanim zahtjevima.

 • 08:22
  12.8.2020.

  Da li su Vladine mjere turizmu opredijeljene kroz Treći paket podrške privredi velika dovoljne, ne znamo jer se ne zna ni koliko će situacija sa pandemijom korona virusa trajati ali je sigurno da su one jako izdašne i da predstavljaju veliku razvojnu šansu za sve u turizmu, ocijenio je predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) Ranko Jovović.