Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:23
15.5.2018.

Za hranu i piće dovoljno 258 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u martu je iznosila 632 eura, saopštio je MONSTAT.


Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe,izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 258,4 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 373,5 eura.

"Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u martu 2018. godine, u odnosu na februar 2018. godine, zabilježila je rast od 0,4 odso", saopšteno je iz MONSTAT-a.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u martu 2018. godine u odnosu na februar 2018. godine, zabilježili su rast od 0,8 odsto , dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge u odnosu na februar  zabilježili rast od 0,2 odsto.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

"Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge", saopšteno je iz MONSTAT-a.

 

Izvor: rtcg.me

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije