Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:59
19.1.2022.

Vlada da limitira cijene goriva

Unija slobodnih sindikata (USS) uputila je dopis premijeru Zdravku Krivokapiću u kome tražu da Vlada hitno izmijeni zakonsku regulativu i limitira cijene goriva na određeni vremenski period.


Predlog ove sindikalne organizacije je da se limitiraju cijene euro supera 95 i euro dizela na maksimalnih, 1,10 eura po litru. Sadašnja cijena euro dizela je 1,32 eura, euro supera 98, 1,49 i euro supera 95 je 1,45 eura.

Zahtjevu USS da se cijene ove dvije vrste goriva limitiraju dok se se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva.

Iz USS su podsjetili Krivokapića da su u julu prošle godine poslali incijativu za ograničenje cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata.

”Kako smo tada naveli već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport.To se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene. Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata”, navode iz USS.

Oni su Krivokapića podsjetili da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić prošle godine u oktobru na pitanje o mogućnosti da se smanje akcize na gorivo rekao da je potrebno usvojiti novi Zakon o energetici koji bi omogućio markiranje goriva (uvođenje hemijskih akciznih markica), nakon čega bi se otvorio prostor za smanjenje akciza.

”Takođe, zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, oko 20.000 građana čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena”, poručili su iz ove sindikalne organizacije.

Cijene naftnih derivata u značajnom su porastu na svjetskim berzama već godinu, jer zemlje najvećih proizvođača nafte OPEC ne žele značajnije da povećaju proizvodnju čime održavaju visoke cijene. Početkom decembra su bili najavili povećanje proizvodnje, kada je samo zbog te najave došlo do pada cijena, ali su kasnije odustali zbog širenja novog soja koronavirusa i straha da će nove epidemiološke mjere voditi globalnom zatvaranju i smanjenju potrošnje.

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:58
  24.5.2022.

  Benzin u Crnoj Gori od sjutra će biti skuplji devet centi, dok će cijene dizela biti niže pet centi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

   

 • 14:21
  24.5.2022.

  Opština Nikšić podržala je šest projekta nevladinih organizacija (NVO), koji će biti finansirani u ovoj godini.

 • 13:28
  24.5.2022.

  Reagujući na jučerašnju izjavu predsjednika Opštine Šavnik Jugoslava Jakića da će hidroelektrana Komarnica donijeti 2,5 miliona opštinskoj kasi, iz NVO Spasimo Komarnicu kazali su da taj podatak nije tačan. Oni su naveli da je procjena Elektroprivrede, po današnjim cijenama struje, da bi HE Komarnica generisala oko 46 miliona eura, od čega jedan odsto ide Opštini, odnosno, 460.000 eura.

   

 • 12:15
  24.5.2022.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za april iznosila je 732,50 eura, najnoviji su podaci Monstata.