Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
18:42
25.11.2020.

Više od šest miliona donirano Crnoj Gori, poslovni sektor dao najviše

Više od šest miliona eura je donirano u Crnoj Gori u 2019. godini kroz 851 donaciju – jedan je od zaključaka godišnjeg izvještaja o stanju filantropije u Crnoj Gori, koji je pripremio Catalyst Balkans.


Izvještaj koji je predstavljen danas na vebinaru „Crna Gora daruje – 2019“ pokazuje da filantropija u Crnoj Gori bilježi trend rasta još od 2013. godine, kada je Catalyst Balkans počeo proces sakupljanja podataka i praćenja donacija u Crnoj Gori.

"Nivo donatorskih aktivnosti povećan je i u 2019. godini. Zabilježeno je ukupno 851 donacija, što je značajan skok od 44,7 odsto u poređenju sa 2018.godinom", navodi se u saopštenju.

Prema podacima iz izvještaja, poslovni sektor bio je najaktivniji kada su donacije u pitanju u 2019. godini, sa povećanjem procenta u odnosu na 2018.

"Procenat donacija od strane građana neznatno je opao, dok su pojedinci zadržali svoj nivo aktivnosti. Najveća podrška bila je usmjerena na institucije (38,5 odsto), zatim pojedince/porodice (28,4 odsto) i neprofitne organizacije (24,9 odsto). Iako je nivo pomoći usmjeren prema institucijama varirao tokom godina, ovaj tip primaoca ostao je dominantan, kada je riječ o interesovanju donatora", dodaje se u saopštenju.

Najviše podrške, kako navode, po prvi put nakon 2015. godine, dobile su marginalizovane grupe, među kojima su najveći korisnici osobe sa invaliditetom. Podaci pokazuju da su građani, poslovni sektor i pojedinci povećali učestalost svog davanja u ovoj oblasti. Slijede podrška zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i smanjenju siromaštva sa zabilježenim padom procenta donacija u sistem zdravstvene zaštite, ali povećanjem za sektor obrazovanja. Smanjenje siromaštva je nastavilo da dobija podršku donatora, uz isti nivo učestalosti kao u 2018. godini.

"Podaci pokazuju da je u 2019. godini najveći procenat  donacija bio usmjeren na centralni dio Crne Gore, odnosno 38,8 odsto, što ukazuje na nastavak trenda započetog prije dvije godine. Evidentirano je smanjenje aktivnosti donatora prema sjeveru, sa zabilježenih 25,4 odsto, dok je isti nivo pomoći usmjeren prema južnoj regiji, i to 30,7 odsto", navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prethodnom godinom, dijaspora je bila manje aktivna, ali je procenat doniranog iznosa koji je došao iz dijaspore u 2019. bio veći. 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:18
  17.1.2021.

  Crnogorski bankarski sektor zadržao je u periodu pandemije koronavirusa stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali se koronakriza odrazila na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač. 

 • 12:17
  17.1.2021.

  Zaposleni u Poreskoj upravi, kao i upravama za igre na sreću, za nekretnine i za imovinu, kojih je oko 1.200, nastaviće rad i nakon objedinjavanja tih resora u Upravu prihoda i Upravu za katastar i državnu imovinu, sve do donošenja novih rješenja o unutrašnjoj organizaciji ta dva nova organa,  saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

 • 15:38
  16.1.2021.

  UCrnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju decembra prošle godine u blokadi bilo 18,85 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,21 odsto više nego u novembru prošle godine.

 • 08:17
  16.1.2021.

  Vlada je zatražila od Odbora direktora Elektroprivrede da što prije sazovu vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju i imenovanju novih članova borda.