Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
09:30
16.5.2022.

Udruženje stočara: Radikalni protesti ukoliko ne dobiju odgovore do srijede

Ukoliko ne dobiju odgovor ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića do srijede, Udruženje stočara organizovaće radikalne proteste, kazao je Vlado Lakić iz Udruženja.

 

 


“Mislimo na proteste kao što se gledaju u Njemačkoj i drugim razvijenim zemljama”, kazao je on.

Veće otkupne cijene mlijeka i premije od 10 centi po proizvedenom litru su samo neki od zahtjeva koje su crnogorski stočari ispostavili novom ministru. Ističe da nije optimista.

“Bojim se da kao ni prethodni ministar neće kreirati set mjera koji će pomoći poljoprivrednicma”, kazao je on.

Kako je kazao Lakić, ministar poljoprivrede Vladimir Joković nije ništa obećao stočarima na razgovoru u petak, osim da će razgovarati sa ministrom finansija.

“Ukoliko se kreira dobra mjera koju mi tražimo, mi ćemo opstati u ovom poslu. Tražimo 10 centi po proizvedenom litru mlijeka. S tim što smo im ostavili dvije mogućnosti da osnovnu premiju povećaju tri centa, a da za ekstra klasu dobijamo sedam centi po litru mlijeka. To bi značilo da na tu cijenu otkupljenog mlijeka koju dobijemo od otkupljivača dobijemo subvenciju od države od 10 centi”, kazao je on u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”.

Istakao je da se nezavisno od Vlade, kreiraju populističke mjere koje služe za kupovinu glasova siromašnog dijela stanovništva što nije dalo efekta.

“Jedan dio tih mjera nije ni isplaćen”, kazao je on.

Subvenicije pet eura po kilogramu koncentrovane hrane čiju je ispatu prošle sedmice obećao ministar, prema riječima Lakića, stočari još nijesu dobili.

“Imam informaciju da jedna sekretarica po odluci prethodne Vlade ne želi da isplati taj novac. Ovdje se ne sluša glas poljoprivrednika. Sada će nova Vlada ponovo morati da donese tu odluku”, kazao je on.

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:45
  30.6.2022.

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore od januara do maja ove godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 1,561 milijardi eura, što ukazuje na rast od 54,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Uprava za statistiku (MONSTAT).

 • 12:20
  30.6.2022.

  Prosječna zarada (bruto) u maju 2022. godine u Crnoj Gori iznosila je 876 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 710 eura, saopštila je Uprava za statistiku (MONSTAT).

 • 17:17
  29.6.2022.

  Ministar ekonomskog razvoja, Goran Đurović kazao je da se nada da će se do septembra naći rješenje za nikšićku Željezaru te da za kupovinu kompanija ima interesovanja i iz regiona.

 • 19:19
  28.6.2022.

  Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora EPCG za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, dosadašnji predsjednik tog tijela. U Nikšiću je održana redovna Skupština akcionara EPCG AD Nikšić. Na osnovu utvrđenog dnevnog reda Skupštine, kojoj je predsjedavao izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, donijeto je nekoliko odluka.